image
Sursa foto: jurnal.md

VIDEO: Vladimir Socor: „Fără sprijinul extern asigurat de actuala guvernare, Republica Moldova s-ar fi prăbușit”

Fără sprijinul extern, asigurat de actuala guvernare, Republica Moldova s-ar fi prăbușit. Statul și populația nu ar fi supraviețuit multiplelor crize care au apărut în urma invaziei ruse în Ucraina. Opinia aparține comentatorului politic al Fundației „Jamestown”, Vladimir Socor și a fost expusă în cadrul emisiunii „Ora expertizei” de la Jurnal TV.

„Programul și agenda guvernării au fost deturnate de la reforme la simpla supraviețuire. Aceasta s-a datorat pandemiei din 2020 - 2021, la care s-a adăugat criza energetică din 2022. Guvernarea s-a văzut obligată să asigure pur și simplu supraviețuirea populației Republicii Moldova, abătându-se temporar de la reformele fundamentale. După părerea mea, guvernarea a făcut față acestei situații cu succes. Pentru populația RM este greu să accepte ideea că guvernarea gestionează situația cu succes deoarece inflația este una galopantă. Din punct de vedere al populației e greu să se înțeleagă în aceste circumstanțe că guvernarea asigură supraviețuirea Republicii Moldova și stabilitatea internă” , a spus Vladimir Socor.

Analistul politic a mai adăugat că statul și populația nu ar fi supraviețuit acestor crize fără finanțarea externă asigurată de guvernarea PAS.

„Nicio altă conducere, niciun alt partid, nicio altă guvernare nu a fost capabilă să asigure finanțare externă în asemenea măsură cum a făcut-o guvernarea PAS și președinta Maia Sandu. Președintele se bucură de un credit moral, politic atât de înalt în Occident încât a asigurat practic finanțarea externă. Dimensiunile mici ale RM, dintr-un handicap s-au transformat într-un atu. UE practic începe să preia întreținerea economică a RM. Acest lucru nu ar fi fost posibil în Ucraina ori țări mai mari ca RM. Este un succes fără precedent în situație de multiple crize și este meritul guvernării” a mai spus Vladimir Socor.

Cât privește situația externă, comentatorul a reiterat că RM supraviețuiește datorită faptului că Ucraina rezistă agresiunii rusești.

În primăvară ne-am temut cu toții că Rusia ar putea ajunge la Odesa și dacă ar fi ajuns, s-ar fi destabilizat complet situația în RM. Conducerea de la Tiraspol, care deocamdată adoptă o poziție de neutralitate în războiul dintre Rusia și Ucraina, ar fi fost obligată să se situeze în mod deschis de partea Rusiei. Ucraina a împiedicat ca acest lucru să aibă loc”, a mai spus expertul.

Emisiunea „Ora expertizei” poate fi urmărită integral mai jos.

Noutăţile partenerilor

comentarii: