image
Sursa foto: Reuteurs

Iran: Zeci de mii de persoane au ieşit pe străzi pentru a marca 41 de ani de la revoluţia islamică

Zeci de mii de iranieni au ieşit astăzi pe străzile din Teheran şi din alte oraşe ale ţării pentru a marca împlinirea a 41 de la revoluţia islamică, pe fondul escaladării tensiunilor cu Statele Unite.

Televiziunea de stat a difuzat imagini de la adunări desfăşurate în capitală şi în cel puţin alte şase oraşe, printre care Mashhad, Ahvaz şi Kerman, în care mulţimile purtau pancarte pe care scria 'Moarte Americii' şi 'Moarte Israelului'.

Iranul s-a aflat foarte aproape de un conflict deschis cu Statele Unite luna trecută, după atacul american cu dronă în care a fost ucis generalul iranian Qassem Soleimani la Bagdad. Teheranul a răspuns prin atacuri cu atacuri împotriva a două baze din Irak unde erau găzduiţi militari americani, transmite Agerpres.

Tensiunile s-au acutizat după ce preşedintele american Donald Trump a retras SUA în 2018 din acordul nuclear multilateral şi a reimpus sancţiuni, în tentativa de a exercita presiuni asupra Teheranului pentru a negocia cu privire la programul balistic şi legăturile cu grupări regionale armate pe care Iranul le controlează.

În cadrul manifestărilor festive de marţi, au fost expuse rachete, după cum a transmis agenţia de presă Tasnim.

Televiziunea de stat iraniană a arătat imagini de arhivă cu lansări de rachete şi instalaţii subterane de stocare.

Programul balistic nu vizează atacuri împotriva statelor vecine, a declarat luni preşedintele Hassan Rouhani.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: