image
Sursa foto: jurnal.md

Războiul de la AȘM se extinde; Eugen Doga ripostează: „Tighineanu vrea ordin de la Putin? N-o să-l primească”

Academia de Științe a Moldovei (AȘM) a modificat textul Declarației din 28 februarie, prin care dezaproba „operațiunea militară” a armatei ruse în Ucraina, după ce academicianul Eugen Doga a declarat pentru Jurnal.md că prin acest text conducerea instituției a dat R. Moldova de rușinea lumii. În declarația redactată, expresia „operațiunea militară”, impusă de propaganda moscovită, este înlocuită cu termenul „invazie”. Cu toate acestea, Doga a fost criticat pentru poziția sa, în cadrul unui eveniment despre răzbiul ruso-ucrainean, care a avut loc recent la AȘM.

Potrivit surselor noastre din cadrul Academiei, înainte de a apărea noua versiune a declarației, site-ul forului științific nu a funcționat două zile. Între timp, pe 9 martie, la AȘM a avut loc prelegerea publică „Impactul conflictului armat din Europa de Est asupra securității internaționale”. La acest eveniment, Aurelian Dănilă, adjunct al șefului Secției științe sociale, economice, umanistice și arte a instituției, l-a acuzat pe Eugen Doga că s-a exprimat „nu tocmai academic, nu tocmai inteligent”. În contradicție cu aceste declarații, Dănilă a ținut apărarea conducerii AȘM, pentru că a uzitat de limbajul promovat de Kremlin, menționând că „poate nu întotdeauna ne exprimăm chiar adecvat”.

„Aș vrea să-mi exprim regretul, dezacordul cu cele declarate de multstimatul academician Eugen Doga, care, în adresa Academiei, prezidiului, conducerii Academiei s-a exprimat nu tocmai academic, nu tocmai inteligent. Și mie îmi parte foarte rău că s-a întâmplat lucrul ăsta, pentru că suntem noi toți oameni și atunci când avem de spus ceva, mai ales în situații critice, poate nu întotdeauna ne exprimăm chiar adecvat, fiind chiar și la Academie”, a remarcat Dănilă.

„Pe el, în afară de mâța lui de acasă, cine-l cunoaște?”

Eugen Doga susține că nu doar el a condamnat atitudinea criminală a armatei ruse în Ucraina, însă Dănilă l-a atacat anume pe el din simplul motiv că astăzi se află în spital și nu are cum să se apere, dar și pentru că Ion Tighineanu, președintele AȘM, a fost decorat recent cu premiul pentru cultură „Zvezdî sodrujestva”, acordat de CSI și, prin urmare, nu dorește să supere Moscova.

„Dănilă e indignat. Nefiind academician, el atacă academicienii. Asta numai la noi, în R. Moldova, e posibil. Dănilă s-a înțeles cu prietenii săi din Rusia să-i dea lui Tighineanu premiul pentru cultură al CSI. Dar ce cultură are Tighineanu? Ce are el cu cultura? Am luat și eu premiul ăsta, dar sunt om de cultură, pe când Tighineanu ce are cu asta? Pe el, în afară de mâța lui de acasă, cine-l cunoaște? Ce vrea acum – ordin de la Putin? N-o să-l primească. Lumea moare, mii de oameni sunt uciși, dar Dănilă e indignat de ceea ce a spus Doga. Cred că s-au legat de mine, pentru că sunt în spital și nu pot reacționa”, a declarat compozitorul pentru Jurnal.md.

„Doga deseori o ia razna”

În timp ce unii academicieni îi dau dreptate lui Doga, alții îi aduc critici și aplaudă ieșirea lui Dănilă. Unul dintre aceștia este academicianul Leonid Culiuc, care admiră talentul compozitorului, dar totodată subliniază, într-o discuție cu Jurnal.md, că acesta ar fi un profitor. Chiar și Culiuc totuși afirmă că prima Declarație a AȘM privind războiul din Ucraina a fost o aberație.

„Eu cred că dl Dănilă a avut dreptate, fiindcă dl Doga mereu profită de faptul că e în cadrul Academiei și acum s-a năspustit la niște formulări care într-adevăr erau aberante, în timp ce putea să intre în discuții directe cu autorii declarației. Dănilă e unul dintre cei care toteauna are grijă ca doleanțele dlui Doga să fie satisfăcute. Dl Doga e o persoană recunoscută în lumea muzicii, însă ca om eu nu consider că e corect. El deseori o ia razna și profită întotdeuna: și pe timpul lui Voronin, și pe timpul lui Lucinschi, are și decorații de la ruși, are și apartament acolo. Ăsta e omul lipsit de principii”, a adăugat Culiuc.

„Ăsta e adevărul și nu pot să-l ascund”

La rândul său, Eugenia Tofan, șefa serviciului de presă al AȘM, sparge în sfârșit tăcerea. Ea dă de înțeles, exclusiv pentru portalul nostru, că Declarația AȘM privind războiul din Ucraina a fost scrisă în secret, fără știrea sa.

„N-am fost invitată la ședința prezidiului, când s-a pregătit această declarație și absolut nimic nu mi s-a comunicat. Am aflat despre această delarație tocmai când m-am uitat pe site, ca și voi toți. Ăsta e adevărul și nu pot să-l ascund”, a spus șefa serviciului de presă al AȘM.

Contactat de Jurnal.md pentru o reacție, Tighineanu nu a răspuns la apelurile noastre.

Acum un an, fizicianul Ion Tighineanu, președinte al AȘM, a devenit laureat al premiului interstatal „Zvezdî Sodrujestra 2021” și al premiului internațional „Sodrujestvo debiutov”, acordate de CSI pentru contribuții în domeniul educației și culturii.

Amintim că potrivit lui Gheorghe Duca, ex-președintele AȘM, Ion Tighineanu a fost numit în funcția de președinte al Academiei la indicația premierului Pavel Filip. Tot Tighineanu, la ultimele alegeri prezidențiale, a organizat întâlniri ale academicienilor ciu Igor Dodon, candidatul PSRM, și a ignorat-o definitiv pe actuala președintă Maia Sandu.

Noutăţile partenerilor

comentarii: