image
Sursa foto: jurnal.md

Business pe seama copiilor: Loturile de dezinfectanți donate vor fi răscumpărate de către părinți în școli și grădinițe

Președintele, Guvernul, Ministerul Educației anunță sume de sute de mii de dolari, milioane de lei pentru aprovizionarea instituțiilor de învățământ din RM cu produse pentru dezinfectare, însă în realitate acestea sunt și vor fi procurate de către părinți. Oficial pe niciuna dintre paginile autorităților responsabile nu există informații despre cantitățile de produse care au fost repartizate. De ce se ascund asemenea informații de interes public? Simplu, pentru că schema funcționează de ani buni în RM, să vină ajutoare din afară de milioane și să fie puse în vânzare la prețuri exagerate, business.

Au mai rămas câteva zile până la redeschiderea instituțiilor de învățământ din RM. În situația pandemică care există nu doar la noi, ci în întreaga lume, pe ultima sută de metri autoritățile mimează interes sporit față de educație, caută soluții, se laudă cu sume enorme de bani, ajutoare din afară de sute de mii de dolari pentru aprovizionarea școlilor, grădinițelor cu echipamente de protecție epidemiologică. Realitatea însă e de altă natură, tot părinții sunt impuși să procure cele necesare.

Într-o circulară a Direcției Generale Educație, Tineret și Sport se menționează că fiecare elev trebuie să aibă în ghiozdan de la 1 septembrie: dezinfectant pentru mâini, mănuși, șervețele umede și uscate, măști de protecție. Însă nicio informație despre loturile de produse de dezinfectare care au fost distribuite înstituțiilor de învățământ din municipiul Chișinău.

dgetsdgets

La fel nici pe pagina Ministerului Educației Culturii și Cercetării nu găsim informații despre produsele de igienă donate de către partenerii de dezvoltare, cantitatea acestora, termenul de livrare către instituții, nimic. DOAR comunicate de presă precum că s-au donat, suma de bani, atât, lăudă doar.

Fosta ministră Monica Babuc vocifera de la tribuna Parlamentului zilele trecute că Ministerul Finanțelor va aloca pentru luniile noiembrie, decembrie, 31 de milioane de lei pentru produse de dezinfectare. Azi președintele care își drege sănătatea la un sanatoriu din Rusia spunea că a hotărât să aloce milioane pentru a minimaliza riscurile de infectare în școli și grădinițe. Ei se laudă, iar părinții deja scot bani din buzunare pentru a procura aceste produse.

Cei de sus se laudă, cei de jos plătesc dublu și tac

Chiar dacă autoritățile se laudă că „jertfesc” totul din caznaua statului în interesul copiilor, știm cu toți că părinții procură și acele produse de igienă, din banii proprii fac și reparații, procură mobilă și chiar achită salarii în plic cadrelor didactice.

Soluții de dezinfectare în sumă de 485.000 de dolari, donate de către partenerii de dezvoltare, dar care nu vor ajunge la destinație. Știm prea bine cum acestea se pierd pe drum. Sunt sigură că deja schema e pusă la punct, la care vor participa și unii manageri de instituții, fiind membri de partid și convingând părinții că au ei un agent economic de nădejde.

Precis că deja vreun deputățel și-a înregistrat vreun SRL peste noapte iar produsele donate vor fi vândute la prețuri exagerate, business. În RM businessul pe seama copiilor e cel mai profitabil.

Noutăţile partenerilor

comentarii: