image
Sursa foto: Jurnal.md

Ultima oră! Banca Mondială oferă Republicii Moldova 24,8 milioane de euro pentru procurarea vaccinurilor

Banca Mondială a aprobat Finanțarea Adițională în suma de 24,8 milioane de euro pentru Proiectul „Răspuns de urgență la COVID-19 în Republica Moldova”, care va susține Guvernul Republicii Moldova pentru asigurarea accesibilă și echitabilă a populației cu vaccinurile împotriva COVID-19.

Finanțarea Adițională (FA) va susține achiziționarea vaccinurilor eligibile împotriva COVID-19 cu scopul de a acoperi 30% din populație pe parcursul etapelor 2 și 3 ale vaccinării. De asemenea, în cadrul Finanțării respective va fi oferit suport de ordin tehnic și financiar pentru a vaccina 50% din cetățenii Republicii Moldova.

Vaccinurile susținute în cadrul Proiectului vor corespunde Standardelor de Reglementare ale Băncii Mondiale; FA va facilita investițiile în sisteme de date, infrastructura lanțului frigorific, precum și în acțiuni de responsabilitate socială pentru a asigura o reușită desfășurare a vaccinării.

Va fi susținută achiziționarea vaccinurilor din diferite surse, inclusiv achiziționarea directă de la producători, achiziționarea prin intermediul platformei COVAX și achiziționarea din alte state a stocurilor excesive de vaccinuri, ținând cont de raportul calitate-preț, standardele de reglementare, capacitatea sistemului național de imunizare, precum și de durata de livrare.

„Finanțarea Adițională în cadrul Proiectului „Răspuns de urgență la COVID-19 în Republica Moldova”, lansat de noi cu un an în urmă, vine la un moment crucial în lupta cu pandemia. Pentru a salva viețile cetățenilor, Moldova are nevoie de acces la vaccinuri sigure și eficiente împotriva COVID-19 pe piața globală, și Banca Mondială este aici pentru a o ajuta,” a declarat Anna Akhalkatsi, Directorul de Țară al Băncii Mondiale în Moldova.

Banca Mondială, una din cele mai mari surse de finanțare și cunoștințe pentru state în curs de dezvoltare, întreprinde măsuri rapide și de amploare pentru a ajuta statele respective să răspundă la impactul pandemiei COVID-19 în domeniul social, economic și medical. Aceasta include alocarea a 12 miliarde de dolari SUA pentru a ajuta statele cu venituri mici și mijlocii să achiziționeze și să distribuie vaccinuri anti-COVID-19, teste și mijloace de tratament, precum și să consolideze sistemele lor de vaccinare.

Finanțarea se bazează pe reacția de amploare a Grupului Băncii Mondiale la pandemia COVID-19, în cadrul căreia peste 100 de state sunt ajutate să-și consolideze sistemele medicale, să susțină cele mai sărace gospodării și să creeze condiții de suport spre a menține locurile de muncă și mijloacele de trai în cazul persoanelor care au avut cel mai mult de suferit în urma pandemiei.

comentarii: