Liverpool şi Manchester City nu mai pot termina în afara Top 4, astfel că marea bătălie se va da pentru locurile 3 şi 4, între Tottenham, Arsenal, Chelsea şi Manchester United. Este un scenariu în care marea miză o reprezintă ultima poziţie pe podium, care, în acest context, oferă certitudinea calificării în UCL.

Concret, dacă Tottenahm va câştiga Liga Campionilor, iar una dintre Arsenal şi Chelsea se va impune în Europa League, fără ca acestea să termine în primele patru locuri, doar primele trei clasate din Anglia vor juca în viitoarea ediţie din Champions League.

Asta pentru că Tottenham va fi admisă din postura de deţinătoare a trofeului, iar Chelsea sau Arsenal, ca învingătoare în Europa League.

Dacă scenariul de mai sus va deveni realitate, ar fi o premieră în istoria competiţiilor continentale. Până acum, nu s-a întâmplat ca reprezentantele Angliei să cucerească în acelaşi sezon şi trofeul UEFA Champions League, şi pe cel din Europa League.

Ultima echipă din Anglia care a câştigat Liga Campionilor este Chelsea, în 2012. În UEL, cel mai recent succes englezesc îi aparţine lui Manchester United, în 2017.