image
Sursa foto: Jurnal.md / Nadejda Roșcovanu

VIDEO: La sate s-a economisit mereu; Oamenii nu prea folosesc gazul, iar lemnele și energia electrică - cu socoteală

La sate, oamenii au fost mereu grijulii. Nu au făcut risipă nici de gaz, nici de lemne. Cu socoteală au folosit și lumina, iar lumânările erau mereu la vedere, pregătite în caz de necesitate. Acum, țăranii sunt și mai atenți la cheltuială. „Facturile sunt prea mari”, se plâng oamenii.

Mihai Olinici are 70 de ani și de peste 13 ani este poștaș în Nisporeni. Muncește și soția, chiar dacă ambii sunt la pensie de mult timp. Nu le ajung banii, așa că mai muncesc cât pot. În pauza de masă, bărbatul nu ia prânzul, ci vinde porumb pentru popcorn, în stradă.

Iar acest bărbat este refugiat din Ucraina. A venit aici împreună cu familia. Omul spune că întotdeauna alege cele mai ieftine produse.

Biroul Național de Statistică arată că prețurile medii de consum în luna octombrie curent, comparativ cu luna octombrie 2021, au crescut cu 34,62%, inclusiv la produse alimentare, cu 36,23%, mărfuri nealimentare, cu 21,78%, și servicii prestate populației - cu 52,65%. Inflația în luna octombrie a fost, în Republica Moldova, sub nivelul inflației înregistrate în Turcia și Italia, cu o creștere de 3,5%, și a depășit nivelul inflației din Belgia, Polonia, Macedonia sau Portugalia. Experții de la Banca Națională afirmă că inflația va atinge cote maxime până la finele anului, dar va scădea începând cu anul viitor.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: