image
Sursa foto: jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

Proiect al Maiei Sandu, VOTAT de Parlament; Alaiba: Niciun credit nu trebuie să te coste ultima ață de pe tine sau casa

Parlamentul a votat în prima lectură proiectul privind modificarea Codului de Executare înaintate de președintele Maia Sandu.

Inițiativa legislativă propusă de șefa statului are scopul de a proteja oamenii, care au datorii și se află într-o situație financiară defavorabilă, de evacuări abuzive din propria locuință în anumite situații de risc.

Proiectul de lege propune să nu fie admisă efectuarea evacuării silite în perioada rece a anului, 1 decembrie - 1 martie, a debitorului și membrilor familiei sale din bunul imobil în care aceștia au domiciliu unic.

Totodată, este propusă introducerea unui plafon de până la 15 salarii medii pe economie (130,740 lei) pentru care urmărirea bunului imobil cu destinație locativă să nu fie posibilă în situația în care debitorul și membrii familiei sale au unicul domiciliu în acea locuință, precum și cu condiția ca debitorul și soţul/soţia, copilul minor, inclusiv cel adoptiv sau persoana aflată la întreţinerea debitorului să nu aibă o altă locuință în proprietate sau în folosință.

Deputatul PAS Dumitru Alaiba a criticat abuzurile admise de organizațiile de microfinanțare și a menționat că statul trebuie să se implice mai mult pentru a stopa supraîndatorarea populației, soldată în cele din urmă cu evacuări din locuințe.

„Niciun împrumut nu trebuie să te coste ultima ață de pe tine sau acoperișul de-asupra capului”, a declarat Alaiba.

Potrivit proiectului, va fi interzisă urmărirea burselor de elev/student și a veniturilor debitorului din salariu sau alte surse care cumulativ nu depășesc cuantumul salariului minim garantat.

De asemenea va fi exclusă posibilitatea de urmărire a prestațiilor de asigurări sociale, precum indemnizații pentru incapacitate temporară de muncă, indemnizația de maternitate, indemnizația pentru îngrijirea copilului bolnav etc.

Proiectul mai prevede specificarea clară a bunurilor ce nu pot fi urmăribile.

Noutăţile partenerilor

comentarii: