image
Sursa foto: Privesc.eu

Blocul ACUM: PSRM să renunțe oficial la angajamentul de federalizare a RM; Dodon se comportă ca un agent rus de influență

Blocul ACUM Platforma DA și PAS îl acuză pe președintele Igor Dodon, precum și pe membrii PSRM de o politică antistatală promovată în problema conflictului transnistrean, în contextul situației din Ucraina.

„Considerăm că PSRM are obligația să renunțe oficial și neîntârziat la angajamentul antistatal și distructiv de a federaliza Republica Moldova sub pretextul soluționării conflictului transnistrean, adoptat acum trei ani la Congresul al 14-a al PSRM”, au declarat deputații ACUM.

Totodată, structura politică îi cere PD-ului să-și anunțe poziția oficială cu privire la politicile lui Dodon.

„Rezultatele Summit-ului de la Paris din decembrie curent au confirmat că Rusia nu renunță la scenariul de transnistrizare a Ucrainei. În Rusia, în cercurile apropiate puterii, este negată categoric orice perspectivă de revenire a teritoriilor din Donețk și Lugansk sub controlul Kievului. În aceste circumstanțe, Blocul ACUM atrage atenția cetățenilor și partenerilor din Ucraina, în primul rând, la riscurile purtate de politica anstistatală promovată de Igor Dodon și PSRM în problema transnistreană”, a declarat Oazu Nantoi.

Deputații Blocului ACUM afirmă că federalizarea Republicii Moldova este unul dintre angajamentele asumate de Dodon și PSRM în fața Moscovei, ceea ce înseamnă transformarea țării în vasalul Rusiei.

„Încă la începutul anului 2019 Andrei Năstase, Igor Munteanu și Maia Sandu au vorbit public despre un plan deghizat al lui Igor Dodon cu privire la federalizarea RM. Din punctul meu de vedere, federalizarea Republicii Moldova ar avea, pe termen scurt, mai multe consecințe, în aceeași măsură de grave. Această inițiativă vine doar să dezbine cetățenii, nu să îi unească. Nu este secret pentru nimeni că cetățenii sunt în mare parte împărțiți în tabere politice, lingvistice, teritoriale, etnice, etc. Federalizarea Republicii va crea doar dezbinare, care nu va fi nimănui utilă, decât celor care vor să fure și să vândă țara mai departe”, a adăugat Chiril Mopțan.

„Am optat și optăm în continuare pe respectarea caracterului unitar al țării, orice variantă care ar presupune federalizarea Republicii Moldova fiind exclusă categoric. Insistăm pe principiul descentralizării Republicii Moldova, acesta fiind și unul dintre dezideratele de bază ale formațiunii”, a adăugat secretarul general al Platformei DA.

Deputații Blocului ACUM afirmă că soluționarea conflictului transnistrean poate fi făcută doar prin prisma legii din 2005 despre statutul special al regiunii, adoptată prin consens național și pe fundalul unei descentralizări maximale a Republicii Moldova, în care toate regiunile vor primi suficientă autonomie financiară, conform standardelor internaționale și fără federalizarea țării.

Noutăţile partenerilor

comentarii: