image
Sursa foto: Facebook/Vladimir Țurcan

Judecător al Curții Constituționale și șef de partid; Vladimir Țurcan continuă să figureze drept liderul „Moldova Unită”

Nu mai puțin de 53 de partide au dreptul, de jure, să participe la alegerile parlamentare din 11 iulie. Dintre acestea, unele sunt cvasi anonime, iar altele nu au nici sediu, nici membri, nici activitate. În lista publicată pe site-ul Agenției Servicii Publice se regăsește și formațiunea „Moldova Unită - Edinaia Moldova”, condusă de judecătorul CC, Vladimir Țurcan. Asta chiar dacă legea prevede clar că judecătorii constituționali nu pot fi membri de partid și că trebuie să demisioneze, la data depunerii jurământului, din funcția partinică pe care o ocupă.

Lista partidelor din Moldova, publicată pe site-ul ASP, este actualizată. În afară de partidul „Moldova Unită”, condus de Vladimir Țurcan, aici regăsim și formațiunile înregistrate recent, precum cele înființate de Ștefan Gligor, Gheorghe Cavcaliuc sau Ion Chicu. Nu este clar de ce, din anul 2019, de când Țurcan a devenit judecător al Curții Constituționale, nu a intervenit nicio schimbare în conducerea partidului „Moldova Unită”, iar Vladimir Țurcan figurează în continuare ca președinte al formațiunii. Unii comentatori politici și deputați din opoziție spun că e vorba de un caz grav de incompatibilitate de funcții.

„Mi se pare gravă chestia asta, pentru că judecătorul Curții Constituționale trebuie să fie independent și nu are dreptul să reprezinte un partid. Dacă s-ar adresa cineva acum la Curte ca să constate chestia aceasta, atunci pot să-l excludă chiar și din funcția de judecător al Curții. El este incompatibil cu funcția lui de judecător acum”, spune analistul politic Roman Mihăeș.

Iar deputatul Iurie Reniță, din partea Platformei DA, a comentat: „Probabil este o iresponsabilitate comună - și a persoanei care se află la Curtea Constituțională, dacă el nu verifică că e în lista respectivă și comite o faptă ilegală, atunci trebuie să fie tras la răspundere. Dar probabil și instituțiile statului ar trebui să clarifice și trebuiau să alarmeze situația”.

De partea cealaltă, Vladimir Țurcan spune că nu mai este membru și nici președinte al Partidului „Moldova Unită” din anul 2011 sau 2012, iar formațiunea nu mai are activitate politică de vreo zece ani.

„Partidul a fost practic distrus. Cineva acolo mai depunea niște dări de seamă. Practic partidul s-a autodizolvat. Eu practic nu am nimic comun cu acest partid din 2011 sau 2012. Asta deja e problema Agenției. Ei trebuie să verifice acest lucru. Asta deja e problema Agenției. Eu sunt sigur și conștient că nu sunt membru la niciun partid, cu atât mai mult la „Moldova Unită”. De aceea pe mine absolut nu mă vizează”, a comentat Țurcan.

Vladimir Țurcan ne-a asigurat însă că, în virtutea insistențelor noastre, va verifica de ce până în prezent ASP nu a introdus modificările în lista partidelor politice. Asta chiar dacă tot el a adăugat că, cel mai probabil, cererea de părăsire a partidului „Moldova Unită” nici nu mai există, pentru că sediul formațiunii a fost preluat între timp de un agent economic.

Am solicitat explicații și de la Agenția Servicii Publice, dar serviciul de presă al instituției ne-a cerut să formulăm o cerere oficială de informații. Am întrebat „dacă din 2019 până în prezent Vladimir Țurcan a făcut vreun demers, solicitare sau notificare pentru a renunța la funcția lui din partid astfel ca el să nu mai figureze ca membru și președinte al formațiunii ”Moldova Unită”? Deocamdată, ASP nu a răspuns la solicitarea nostră.

Noutăţile partenerilor

comentarii: