image

Alegeri locale în Istanbul: Peste zece milioane de oameni sunt chemați din nou la urne după anularea scrutinului din martie

Locuitorii oraşului Istanbul își aleg astăzi din nou primarul, după anularea scrutinului din martie, care a fost câştigat de un opozant al preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan. Birourile de votare s-au deschis la orele 05:00 GMT.

Circa 10,5 milioane de alegători înregistraţi la Istanbul se vor putea prezenta la urne până la orele 14:00 GMT. Acest nou scrutin are loc la aproape trei luni după alegerile municipale din 31 martie, câştigate la Istanbul de o personalitate importantă a opoziţiei Ekrem Imamoglu, transmite libertatea.ro.

Acesta l-a învins cu o diferenţă mică de voturi pe un apropiat al lui Erdogan, fostul premier Binali Yildirim. Însă, rezultatul a fost anulat după ce Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (islamo-conservator) al preşedintelui Erdogan a înaintat mai multe recursuri.

Opoziția a respins toate acuzaţiile, denunţând „un puci împotriva urnelor”. Acum, vede în acest nou scrutin „o bătălie pentru democraţie”. De fapt, fiind mult mai important decât un scrutin municipal, votul din Istanbul are valoare de test pentru popularitatea lui Erdogan şi a partidului său, pe fondul unor mari dificultăţi economice cu care se confruntă Turcia.

Pentru Erdogan, este vorba de a păstra un oraş de peste 15 milioane de locuitori, capitala economică şi culturală a Turciei, controlată de tabăra sa vreme de 25 de ani. Pentru opoziţie ar însemna să-i aplice lui Erdogan prima înfrângere majoră din 2003 până în prezent, scrie Agerpres. „Cine câştigă Istanbulul, câştigă Turcia”, spune, de obicei, preşedintele Erdogan.

Totuși, analiştii sunt de părere că, indiferent care va fi rezultatul scrutinului de duminică, preşedintele Erdogan va ieşi slăbit: ori va suferi o nouă înfrângere umilitoare, fie va înregistra o victorie… dar umbrită de anularea alegerilor în martie.

Citeşte mai mult despre

comentarii: