image
Sursa foto: libertatea.ro

BBC: Parlamentarii britanici sunt dispuşi să meargă în instanţă pentru întârzierea Brexitului

Parlamentarii britanici, inclusiv conservatorii expulzaţi săptămâna aceasta din partid, pregătesc acţiuni legale în cazul în care premierul Boris Johnson refuză să solicite o întârziere a Brexitului, a informat sâmbătă BBC, citat de Reuters.

Un proiect de lege al opoziţiei care l-ar obliga pe Johnson să ceară Uniunii Europene o prelungire a plecării Marii Britanii pentru a evita un Brexit fără acord în 31 octombrie a fost aprobat vineri de camera superioară a Parlamentului, Camera Lorzilor.

Regina Elisabeta este de aşteptat să o semneze în lege luni.

Johnson, lider al campaniei de ieşire din UE în timpul referendumului Brexit din 2016, a preluat funcţia în iulie, după ce predecesorul său din partid conservator, Theresa May, a renunţat după trei încercări eşuate de a trece prin Parlament acordul negociat cu Bruxelles-ul.

Noul prim-ministru spune că vrea să scoată Marea Britanie din UE pe 31 octombrie, cu sau fără un acord cu blocul.

Johnson a spus că nu are nicio intenţie de a căuta o prelungire şi ar prefera „să moară într-un şanţ” decât să întârzie producerea Brexit, în timp ce sâmbătă, Daily Telegraph, l-a citat spunând că este legat doar „în teorie” de noua legislaţie.

Guvernul nu a avut niciun comentariu imediat asupra raportului BBC, care a informat că parlamentarii au aliniat o echipă juridică şi sunt dispuşi să meargă în instanţă pentru a aplica legislaţia, dacă este necesar.

Johnson spune că singura soluţie pentru impasul Brexit sunt alegerile anticipate, care doreşte să aibă loc pe 15 octombrie, permiţându-i să câştige un nou mandat cu două săptămâni rămase pentru a pleca la timp.

Două treimi din parlamentarii trebuie să sprijine alegerile anticipate, însă partidele de opoziţie, inclusiv laburiştii, au declarat că vor vota împotrivă sau se vor abţine până la aplicarea legii care îl va obliga pe Johnson să caute o întârziere a Brexitului.

Johnson nu a reuşit să câştige suficient sprijin la votul de miercuri pentru alegeri, fiind programat un alt vot pentru luni.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: