image
Sursa foto: army.gov.md

Bugetarii vor avea 12 sâmbete lucrătoare în următoarele șase luni

Douăsprezece zile declarate libere pentru bugetari, de către Comisia pentru Situații Excepționale, în perioada stării de urgență, vor fi recuperate pe parcursul următoarelor șase luni. Un proiect de hotărâre în acest sens a fost elaborat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și urmează să fie aprobat de Guvern, transmite IPN

Conform proiectului, recuperarea zilelor libere va avea loc în sâmbetele de 23 mai, 13 iunie, 20 iunie, 4 iulie, 18 iulie, 1 august, 22 august, 5 septembrie, 19 septembrie, 3 octombrie, 17 octombrie și 31 octombrie anul curent. Se propune ca activitatea salariaților cu durata normală a timpului de muncă să fie organizată de la 08.00 până la 16.30, cu pauza de masă de la 12.00 până la 12.30.

Suplimentar, orele de lucru echivalente cu 10 zile libere, se preconizează a fi recuperate, începând cu 25 mai 2020, prin majorarea în zilele de luni până vineri a timpului zilnic de muncă cu o oră și reducerea pauzei de masă cu 30 min. Graficul de muncă în aceste zile în instituțiile sau autoritățile publice din subordinea Guvernului pentru salariații cu durata normală a timpului de muncă va fi de la ora 08.00 până la 17.30, cu pauza de masă de la 12.30 până la 13.00.

Evidența zilelor sau orelor necesare spre recuperare se va face de către angajator individual, pe fiecare salariat, inclusiv pe salariații care în perioada imediat următoare vor avea raporturile de serviciu suspendate, până la recuperarea deplină a zilelor libere. Ordinul privind zilele sau orele necesare de a fi recuperate urmează a fi adus la cunoștința salariaților sub semnătură.

În caz de încetare a contractului individual de muncă sau a raporturilor de serviciu până la recuperarea deplină a zilelor sau orelor libere, angajatorul, în caz că proiectul va fi aprobat de Guvern, va reține din plățile ce se cuvin salariatului salariul achitat pentru perioada nerecuperată.

Prevederile nu se vor aplica salariaților care în zilele de 30 martie–3 aprilie, 7 aprilie–17 aprilie, 21 aprilie–24 aprilie și 27 aprilie–30 aprilie nu se aflau în raporturi de muncă. Acești salariați nu vor avea obligația de a se prezenta la muncă în zilele sau orele declarate lucrătoare, corespunzător perioadei lucrate în perioada respectivă.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: