image
Sursa foto: Igor Dodon // Facebook

Tăbârță: Această imagine este foarte simbolică și chiar emblematică pentru actuala conducere din RM

Maria Ciobanu: „Atâta timp cât avem în fruntea statului un președinte care sărbătorește în fiecare an POBEDA, nu vom scăpa de ideologia păguboasă sovietică.”

Ieri pe pagina sa de facebook, președintele Igor Dodon a postat o fotografie de la vizita sa din raionul Cahul, unde în ograda unui veteran de 96 de ani a fost întâmpinat de un copil îmbrăcat în formă militară sovietică. Fotografia a stârnit un val de reacții în mediul online.

Analistul politic Ion Tăbârță a declarat pentru jurnal.md că prin astfel de imagini nu trebuie să ne facem iluzii că actuala conducere a RM sau așa gen de politicieni întradevăr vor implimenta acele reforme prevăzute în acordul de asociere care să ducă la modernizarea statului.

Cu o asemenea fotografie, care Europă și care modernizare și care acord de asociere? O astfel de imagine este foarte simbolică și chiar emblematică pentru actuala conducere din RM dar din păcate și pentru o parte din cetățenii noștri. Asta cum s-ar spune un pas înainte și doi înapoi.

Este evident că la noi o bună parte din societate este încă captivă a unor idealuri sovietice, persistă mentalitatea acelui homo sovieticus care atât de puternic și intensiv s-a inoculat în perioada sovietică de către ideologia acelui regim. Din păcate o bună parte din societate a rămas captivă acelei vremi prin faptul că mulți politicieni mențin această stare. La fel de vină e și propaganda rusă mai ales în timpul lui Putin care menține acest ideal al omului sovietic în așa mod ținând cetățenii captivi a acelei perioade sovietice.

Bine, Igor Dodon eu nu știu cât el este de homo sovieticus, pe cât joacă un anumit rol din motive oportuniste politice și financiare. Însă această imagine denotă niște narative ale ideologiei și propagandei rusești pe care Igor Dodon încearcă să le mențină și inoculeze tot mai puternic în societatea moldovenească.

În mod real Republica Moldova este dusă intenționat de către Igor Dodon spre Est, spre Federația Rusă și mai puțin spre Europa”, menționează Tăbârță.

dodondodon

„Jalnică priveliște”

Deputata Maria Ciobanu a declarat pentru site-ul nostru că tânăra generație trebuie educată în spiritul lor, nu al războiului.

Credeam că am scăpat de copiii războiului. Jocurile copilăriei mele au fost „De-a războiul” și „De-ascunselea”. Valorile general-umane sunt altele. Tânăra generație trebuie educată în spiritul lor. Atâta timp cât avem în fruntea statului un președinte care sărbătorește în fiecare an POBEDA, nu vom scăpa de ideologia păguboasă sovietică. Piciul din fotografie atunci când va mai crește, posibil, va fi violent. Acum îi lipsește doar arma. În rest, e echipat gata de luptă. Jalnica priveliște”, punctează Maria Ciobanu.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: