image
Sursa foto: jurnal.md

Premii și sporuri salariale de milioane la Primăria Chișinău; Printre beneficiari - Grozavu, Radu, Chirtoacă și Codreanu

Premii și sporuri salariale nejustificate în sumă totală de peste 13 milioane de lei – de asta au beneficiat, în 2017, zeci de angajați ai Primăriei municipiului Chișinău, inclusiv fostul primar Dorin Chirtoacă și viceprimarul Nistor Grozavu. Constatarea aparține Curții de Conturi, care menționează că cele mai multe adaosuri salariale au fost oferite în condițiile în care municipalitatea avea datorii de peste 30 de milioane de lei.

Mai mult, deoarece cea mai mare parte a banilor plătiți în 2017 au fost, de fapt, pentru anul 2016, printre cei care au încasat bonusuri se regăsesc și persoane care nici măcar nu lucrau la primărie în anul respectiv. Și anume, fostul primar interimar Silvia Radu, dar și actualul interimar – Ruslan Codreanu, scrie RISE Moldova.

În decembrie 2017, Consiliului municipal Chișinău (CMC) a decis acordarea premiului anual pentru 2016 mai multor angajați ai primăriei. Însă anul trecut Curtea de Conturi a efectuat un audit și a constatat că premiile au fost acordate cu încălcarea legii. Mai exact, angajații primăriei au încasat bonusuri în sumă totală de opt milioane de lei, în timp ce instituția avea datorii de 30 de milioane.

„Existau datorii cu termen de achitare expirat față de antreprenori, față de personal. Respectiv, dacă nu ai surse să-ți achiți datoriile, dar le găsești pentru a acorda premii…?”, spune Sergiu Știrbu, șef de direcție la Curtea de Conturi.

Totodată, Curtea de Conturi a mai constatat că printre cei care au beneficiat nejustificat de premii unice sunt foștii primari ai capitalei, Dorin Chirtoacă și Silvia Radu, viceprimarul Nistor Grozavu, dar și actualul primar interimar, Ruslan Codreanu, care în 2017 deținea funcția de viceprimar, mai scrie RISE Moldova.

Cei mai mulți bani i-a încasat Grozavu – 27.800 de lei. Silvia Radu și Dorin Chirtoacă au ridicat câte un adaos salarial de 9.500 de lei, iar Ruslan Codreanu – de 8.600 de lei.

„În ceea ce privește anul 2017, având în vedere că în luna mai am fost arestat, nici nu am cum să mă pronunț. În ceea ce privește premiile și alte venituri salariale date atât mie, cât și colegilor, ele au fost strict pe baza propunerilor venite de la contabilitate. Mie îmi vin dispozițiile de plată la semnat. Oare stă primarul să calculeze la fiecare cât e retribuția? Pleci pe buna credință, pe încrederea pe care o ai în subalterni”, a comentat fostul primar general, Dorin Chirtoacă.

Silvia Radu și Ruslan Codreanu au beneficiat de premii pentru 2016, deși în acel an ei nici măcar nu erau angajați la primărie. Codreanu susține că nu poartă nicio responsabilitate pentru premiul unic de 8.600 de lei pe care l-a primit.

„Premiul respectiv nu poate să fie acordat de mine, ca viceprimar sau ca șef de direcție sau ca șef de întreprindere, fără o decizie a CMC și fără dispoziția primarului general, care stabilește clar cuantumul premiilor care poate fi acordat. Sunt gata să restitui banii respectivi, ca să nu aduc niciun prejudiciu bugetului municipal”, a comentat și fostul primar interimar, Ruslan Codreanu.

Lucru pe care deja l-a făcut Silvia Radu. Adică, a restituit în bugetul municipal premiul unic de 9.500 de lei ridicat în 2017. Ce-i drept, a făcut-o după ce RISE Moldova a luat-o la întrebări în privința banilor.

„Am făcut o sesizare către primăria municipiului Chișinău, mi-au confirmat că au făcut o greșeală în calcul și am întors banii înapoi. Nu sunt banii mei, i-am întors la primărie”, a spus Radu.

Pe lângă premiile unice nejustificate, Curtea de Conturi a constatat că Dorin Chirtoacă, Nistor Grozavu, Iurie Cuculescu, pe atunci consilier al lui Chirtoacă, și Valeriu Didencu, secretar al CMC în 2017, au mai beneficiat de sporuri salariale majorate pentru acces la secretul de stat. Adică, în loc să primească un spor de 10% din salariul de bază, aceștia au fost plătiți dublu.

Astfel, Dorin Chirtoacă și Valeriu Didencu au primit câte circa șapte mii de lei, Nistor Grozavu – peste 17 mii și jumătate, Iurie Cuculescu – puțin peste trei mii de lei. Potrivit Curții de Conturi, persoanele respective nici nu aveau dreptul de acces la secretul de stat.

Curtea de Conturi a constatat nereguli și în ceea ce privește salarizarea în 2017 a personalului din mai multe direcții din cadrul primăriei. De exemplu, șeful Direcției Generale Economie a primit nejustificat puțin peste 17 mii de lei. De asemenea, mai multe persoane care dețin funcții de deservire tehnică în cadrul Direcției Locativ-Comunale au primit sporuri salariale și plăți de stimulare în sumă totală de peste un milion de lei, chiar dacă legea nu prevede pentru ele astfel de bonusuri. Alte aproape trei milioane s-au dus nejustificat în buzunarul conducătorilor mai multor școli publice din Chișinău.

În total, Curtea de Conturi a stabilit că, pentru salarizarea unor posturi, Primăria Chișinău a cheltuit nejustificat peste 13 milioane de lei – o sumă enormă pentru bugetul capitalei.

comentarii: