image
Sursa foto: jurnal.md

VIDEO: Deputat PAS, despre majorarea prețului la ulei: „Este un monopol absolut”; Ce acțiuni vor întreprinde autoritățile

Autoritățile vor solicita Comisiei pentru Situații Excepționale să introducă uleiul pentru consum în lista produselor social importante, unde adaosul comercial este plafonat până la 20 %, pentru a reduce majorarea speculativă a prețurilor. Despre aceasta a anunțat deputatul Vladimir Bolea în cadrul emisiunii „Secretele puterii” de la Jurnal TV.

În timp ce prețul la floarea soarelui a scăzut de la 18 lei la 12 lei, prețul la ulei a crescut brusc cu 25 - 30%. Solicitat să comenteze această situație deputatul Vladimir Bolea a menționat că majorarea operată de Grupul Trans-Oil”, controlat de milionarul Vaja Jhashi, este nejustificată.

„Este vorba de un monopolist care deține controlul absolut, pentru că partea de import a uleiului în RM este neimportantă. El, fiind un producător autohotn, reușește cu prețurile sale întotdeauna să aibă un preț mai bun ca cel de import. Este vorba de un monopol absolut la producerea și vânzarea uleiului îmbuteliat. Evident spre lucrul acesta s-a mers vreo 10 ani de zile., atunci când au fost vândute toate elevatoarele, morile, unui grup de vreo 12 SRL-uri afiliate. Modul în care s-a administrat și s-a vândut averea statului a fost o crimă. Uleiul azi evident că este concentrat în mâna unui singur producător și, evident, că în mod destul de speculativ, pentru că dacă facem o analiză a prețurilor, mai ales că s-a deschis și piața din Ucraina, care face export de floarea soarelui, când prețurile scad, noi avem o majorare. Pentru că este situație de urgență, vom introduce uleiul în lista produselor social importante, unde adaosul comercial este plafonat până la 20% pentru a reduce impactul majorărilor. Și totodată Consiliul Concurenței trebuie să facă o analiză cât mai rapidă, dacă nu azi, mâine și ca în Occident să aplice cu sancțiuni ca să le treacă gustul de astfel de activități”, a spus Vladimir Bolea.

Fostul deputat Alexandru Slusari, director executiv al asociației „Forța fermierilor”, a declarat că ieri a avut loc o întâlnire a agricultorilor cu ministrul Agriculturii, la care a fost discutată problema blocării de către această companie a piaței pentru producătorii autohtoni.

„Vaja Jhashi când a început războiul din Ucraina a început să importe floarea soarelui cu 12 lei în RM. Nu cumpără de la agricultorii locali. Și acum ce se întâmplă: prețul de achiziție s-a micșorat din cauza importului de floarea soarelui din Ucraina, la export are supraprofituri, piața internă pentru fermieri este bloocată și cireașa de pe tort - el a decis să majoreze prețul la ulei. Producătorii agricoli sunt foarte revoltați. „Trans Oil” însă dă vina pe producătorii locali că ar majora prețurile”, a spus Slusari.

Fostul deputat a adăugat că împreună cu agricultorii au solicitat Ministerului Agriculturii să regândească strategia alimentară a statului. „O singură companie ține mâna pe butoanele pieței cerealelor și produselor oleagenoase. În opinia noastră, în aceste condiții este pusă în pericol securitatea economică și alimentară a statului”, a mai spus Slusari.

Emisiunea „Secretele puterii” poate fi urmărită integral mai jos.

Noutăţile partenerilor

comentarii: