image
Sursa foto: privesc.eu

Critici și reproșuri în Parlament la sfârșit de sesiune; Diacov: „Închipuiți-vă dacă Maia Sandu câștigă la prezidențiale...”

Parlamentul și-a încheiat astăzi sesiunea de toamnă 2019. Tradițional, deputați din fiecare fracțiune au susținut discursuri de la tribuna centrală, iar la sfârșitul ședinței a fost intonat imnul de stat.

Primul care a ieșit la microfon a fost deputatul Partidului Șor, Petru Jardan. Acesta le-a spus colegilor că și-a pregătit discursul, dar a renunțat la el.

„Avem și noi critici ale Guvernelor, ale activității noastre în Parlament. Suntem în opoziție dacă nu ați știut. Suntem o opoziție constructivă și am încercat să demonstrăm acest lucru. O să las acest discurs pe care l-am pregătit, o să încerc să nu fac aluzii la toate evenimentele care au avut loc, la activitatea Guvernului precedent și actual. A vorbi frumos toți putem. Sper din tot sufletul ca anul viitor să fie mult mai bun față de cel precedent”, a declarat Petru Jardan.

Au continuat discursurile susținute de liderii fracțiunilor Platforma DA și PAS.

„În această sală a fost detronat un individ care se considera veșnic. S-ar părea că a fost o lecție pentru cei care consideră că pot captura țara. Mai avem unul care ani de zile și-a notat în carnețel cum sunt puse la cale diverse scheme. Igor Nicolaevici a avut răbdare. După iunie, când Blocul ACUM a salvat țara, Dodon s-a furișat după un paravan al promisiunilor false”, a declarat Alexandru Slusari

„Anul 2019 va intra în istorie ca un an al controverselor. A început de la frică și disperare, la speranță, apoi iar la dezamăgire. Regimul Plahotniuc a picat, iar Moldova avea șansa să o ia pe calea democrației. Au urmat cinci luni de activitate intensă în Parlament. Puteam face mai mult bineînțeles, dar Dodon s-a speriat de o justiție reformată și venirea unui procuror general independent. În anul care vine, vom continua să luptăm pentru omeni”, a spus Igor Grosu.

Liderul fracțiunii PD, Dumitru Diacov, a declarat că formațiunea pe care o reprezintă nu a intrat în coaliția de guvernare, chiar dacă a votat pentru Guvernul Chicu.

„Nu am obiceiul să scriu discursul cu trei zile înainte, vorbesc ce simt acum. Oamenii nu pleacă din țară numai din lipaa locurilor de muncă, mulți pleacă și din cauza atmosferei. Toți avem o mare datorie, să avem grija de starea de spirit a țării noastre, nu această agresivitate în discursuri. Noi nu am intrat în coaliție, am votat acest Guvern și am creat o perspectivă pentru Moldova. Noi am salvat țara ca să aibă Guvern, să fie guvernată. Nu ați spus nimic despre ce facem în 2020. Nu vorbesc de socialiști, ei tac și sunt cuminți. Închipuiți-vă dacă câștigă Maia Sandu alegerile prezidențiale, iar socialiștii îs la putere. În țara asta o să fie pace, o să fie liniște, cooperare? Dacă câștigă Dodon și vine dreapta la putere, o să fie liniște? Este o problemă extraordinar de serioasă”, a spus Diacov.

La rândul său, socialistul Vlad Bătrâncea a sărit în apărarea președintelui Igor Dodon.

„Atunci când spuneți realizări bune, uitați că au votat și socialiștii. Noi știm să fim parteneri buni, dar Guvernul asumat de Blocul ACUM ne spunea că nu sunt bani. Veneam cu idei, dar ni se spunea să nu abordăm probleme, chiar dacă ele erau în acordul semnat. Atunci când îl criticați pe președintele Igor Dodon, uitați că el s-a aflat cu noi în această sală, împreună cu noi a negocia”, a spus Bătrâncea.

Potrivit Regulamentului Legislativului, Parlamentul se întruneşte în două sesiuni ordinare pe an. Sesiunea de primăvară începe în luna februarie şi nu poate depăşi sfârşitul lunii iulie. Sesiunea de toamnă începe în luna septembrie şi nu poate depăşi sfârşitul lunii decembrie.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: