image
Sursa foto: Jurnal.md

Proiectul de buget pentru 2020: Creșteri salariale pentru bugetari, ajutoare sociale majorate și autonomie financiară locală

Creșteri salariale pentru bugetari, suport mai mare oamenilor cu venituri mici pe perioada rece a anului, indemnizații pentru consumul de electricitate, creșterea indemnizației pentru veteranii războiului de pe Nistru și mai multă autonomie financiară pentru administrația publică locală.

Acestea sunt câteva dintre principalele noutăți ale proiectului de buget pentru anul 2020, supranumit de Guvern „Bugetul Solidarității”.

„Acesta este un buget al solidarității și al echității, în pofida faptului că resursele sunt foarte puține. Oamenii nu au fost încurajați să investească, dimpotrivă, oamenii și-au închis afacerile și au încercat să le ducă peste hotare, pentru că nu au avut încredere în guvernarea precedentă. Respectiv, avem resurse suplimentare puține din care să facem lucruri noi, dar venim, totuși cu un proiect de buget pe care îl numim al solidarității. Prin acest buget încercăm, ca societate, să ne solidarizăm cu oamenii care au venituri mai mici”, a declarat Maia Sandu.

Proiectul de buget pentru anul 2020 include mai multe măsuri care să crească ajutorul pentru oamenii cu venituri mici. Astfel, Guvernul anunță majorarea indemnizației pentru perioada rece a anului de la 350 la 500 de lei pe lună și creșterea numărului de persoane care să beneficieze de această indemnizație. Guvernul propune și introducerea unui nou program de asistență socială pentru a compensa o parte din cheltuielile pentru consumul energiei electrice, program de care vor beneficia aproximativ 400.000 de pensionari cu venituri mici.

Proiectul bugetului prevede, de asemenea, creșterea indemnizației pe care o primesc veteranii conflictului de pe Nistru de la 100 la 300 de lei pe lună.

Bugetul Solidarității 2020 include creșterea salariilor pentru bugetari, de la 6% la 10% din salariul de bază. De aceste majorări vor beneficia cea mai mare parte a bugetarilor, cu excepția deputaților, judecătorilor și procurorilor. La fel, în acest proiect sunt corectate unele inegalități create de guvernarea precedentă în ceea ce ține de salariile angajaților din educație, din instituțiile penitenciare, din domeniul apărării și altele.

Bugetul Solidarității 2020 va crește autonomia financiară locală, prin majorarea până la 100% a cotei de impozite rămase la APL din impozitele pe venit a persoanelor fizice din localitățile rurale și creșterea până la 50% a aceleiași cote pentru orașe.

După definitivarea lucrului la proiectul Bugetului pentru 2020, Guvernul îl va aproba și îl va promova în Parlament.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: