image
Sursa foto: jurnal.md/ Nadejda Roșcovanu

Legea privind indexarea semi-anuală a pensiilor, criticată dur de opoziție, a fost VOTATĂ în lectura a doua de Parlament

Parlamentul a votat astăzi, în lectura a doua, proiectul de lege privind indexarea semi-anuală a pensiilor, inițiativă calificată de opoziție drept una antisocială.

Este vorba de instituirea indexării semi-anuale a tuturor pensiilor, indiferent de mărimea lor, precum și indexarea semi-anuală a venitului lunar minim garantat.

Astfel, la 1 aprilie va fi aplicată norma în vigoare și pensiile vor fi indexate cu 4,8 la sută, iar în octombrie, conform prognozelor, indexarea va fi de 3 la sută.

Mecanismul de indexare se va aplica pentru toate prestațiile sociale, inclusiv plățile capitalizate, îndemnizațiile de dizabilitate survenită ca urmare a unui accident de muncă și compensațiile bănești lunare stabilite participanților la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobâl.

Dacă până acum legea prevedea că pensiile a peste 430 de mii de cetățeni urmau a fi indexate cu câte 4,8 la sută, de la 1 aprilie, și cu 4,8 la sută de la 1 octombrie, acum indexarea de la 1 octombrie va fi de doar 3 la sută.

Noul mecanism a stârnit reacții dure din partea opoziției în cadrul ședinței de ieri, când proiectul a fost votat în prima lectură.

Anterior, președintele Igor Dodon spunea că indexarea anuală a pensiilor urmează să fie de cel puțin zece la sută anual.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: