image
Sursa foto: RIA

Vladimir Putin susține că Peninsula Crimeea „va rămâne pentru totdeauna o parte a Rusiei”

Vladimir Putin a marcat sărbătoarea Zilei Unității Naționale în Rusia cu o excursie în Crimeea, declarând că regiunea va fi întotdeauna o parte a Rusiei, notează Euronews. Aflat în Sevastopolul, orașul care este portul de origine al flotei Rusiei de la Marea Neagră și care este, de asemenea, cel mai mare oraș al Republicii Autonome Crimeea, republică aflată în componența Ucrainei, dar anexată de Federația Rusă în 2014, Vladimir Putin a spus că „dorința de a-și apăra și ocroti patria este în caracterul poporului rus”.

„Țara noastră și-a recăpătat unitatea istorică. Această legătură vie și indestructibilă poate fi resimțită în mod deosebit, desigur, aici, la Sevastopol, în Crimeea”, a transmis Putin, subliniind în același timp că cetățenii din Crimeea „sunt cu Rusia pentru totdeauna acum, deoarece aceasta este voința suverană, liberă a poporului, a întregului nostru popor”.

Vladimir Putin a participat la ceremonia de depunere de flori la complexul memorial dedicat sfârșitului războiului civil în Rusia de la începutul secolului XX. Monumentul a fost inaugurat în luna aprilie și este amplasat pe coasta Golfului Carantinei, cu vedere spre Catedrala Sfântul Vladimir din Kiev, transmite Digi24.

Ziua Unității Naționale marchează expulzarea în 1612 a forțelor polono-lituaniene care au ocupat Moscova. Sărbătoarea a fost începută în 2005, înlocuind comemorarea din epoca sovietică de la acea dată a Revoluției bolșevice. Ziua a devenit, de asemenea, o ocazie pentru marșurile anti-imigranți ale naționaliștilor, dar autoritățile de la Moscova au interzis ca evenimentul să aibă loc în capitala rusă în acest an.

De altfel, joi, la Moscova, aproximativ 20 de persoane au fost reținute în timp ce încercau să se adune într-o stație de metrou din Moscova pentru o demonstrație naționalistă.

Vladimir Putin a recidivat

Nu este prima dată când Vladimir Putin face referire la apropierea dintre Rusia și Crimeea. În iunie, aflat la cea de-a 18-a conferință anuală cu publicul, liderul de la Kremlin a vorbit despre tensiunile dintre Ucraina și Rusia, subliniind că ucrainenii și rușii sunt un singur popor.

Totodată, pe 12 iulie, Kremlinul a publicat pe site-ul oficial al președinției un articol de opinie al președintelui Vladimir Putin, intitulat „Despre unitatea istorică a rușilor și ucrainenilor”.

Conținutul articolului, care se concentrează pe analiza istoriei relațiilor ruso-ucrainene, este dominat de afirmația că ucrainenii sunt o parte străveche, inseparabilă a „națiunii ruse triune” (poporul multinațional al Federației Ruse).

Vladimir Putin susținea în acel manifest că „această comunitate” (referindu-se la comunitatea ucraineană) se bazează pe o istorie comună cu Rusia, care se întinde pe o mie de ani și care ține de limbă, identitatea etnică „rusă”, sfera culturală comună și religia ortodoxă. Legătura ucrainienilor cu statul rus este specială și organică, susținea liderul de la Moscova, precizând că orice încercare de a rupe sau slăbi această legătură, care ar putea fi inspirată și influențată doar de actori externi, va duce inevitabil la prăbușirea statalității Ucrainei.

În același timp, liderul de la Kremlin punea la îndoială în mod deschis legitimitatea granițelor actuale ale Ucrainei și susținea că o mare parte din Ucraina modernă ocupă ținuturi istorice rusești, precizând că „Rusia a fost jefuită” de teritorii de-a lungul timpului.

Vladimir Putin sugera o posibilă nouă anexare a teritoriului ucrainean, susținând: „Devin din ce în ce mai convins de un lucru: Kievul pur și simplu nu are nevoie de Donbas”.

Șapte ani de ocupație ilegală

Federația Rusia a anexat Crimeea în 2014, o mișcare pe care țările occidentale o consideră în prezent nelegitimă și contrară dreptului internațional.

Pe 21 martie 2014, la patru luni de la începutul protestelor pro-occidentale din Ucraina, președintele Vladimir Putin semna Legea care oficializa integrarea Crimeei în Federația Rusă.

Protestele declanșate de refuzul președintelui ucrainean pro-rus Viktor Ianukovici de a semna Acordul de Asocierere cu UE, aduc istoriei recente a Europei Maidanul, schimbarea puterii în Ucraina, dar și intervenția categorică, militară, agresivă și subversivă a Rusiei în această țară.

Procesul anexării Crimeei a fost unul scurt: câteva luni sângeroase pentru Ucraina, pline de agresivitate și hotărâre din partea Rusiei, aproape paralizante pentru Occident, notează The Economist.

Forțele pro-ruse au organizat, în 16 martie, un referendum, în care s-a putut vota inclusiv online. Locuitorii din Crimeea au avut de ales doar între două opțiuni - alipire imediată la Rusia sau mai multă autonomie față de Ucraina. 95.5%, alegători din Crimeea au ales alipirea la Rusia. Cel puțin 100 de state ale lumii au denunțat referendumul ca fiind ilegal, conform Radio Free Europe.

58% dintre locuitorii Crimeei erau în momentul referendumului etnici ruși, restul fiind ucraineni și tătari. Cele două minorități etnice au boicotat, în general, referendumul și au fost ulterior subiectul a numeroase acțiuni descrise de organizațiile internaționale drept încălcări grave ale drepturilor omului.

Crimeea a fost parte a Rusiei din secolul 18 până în 19 februarie 1954, când Nikita Hruşciov, liderul URSS de la acea vreme, a transferat Crimeea Ucrainei. Ulterior, Vladimir Putin a descris drept „jaf la drumul mare” decizia de la jumătatea secolului trecut. Crimeea era, de altfel, singura regiune a Ucrainei unde etnicii ruși erau majoritari.

Platforma friendsofeurope.org subliniază că cei 7 ani care au urmat anexării au fost marcați de numeroase acuzații de încălcare a drepturilor omului în Crimeea. De partea occidentului: declarații critice și sancțiuni. Din partea Rusiei, aniversări fericite ale „reîntregirii” și, în 2021, un concert la care a participat chiar Vladimir Putin.

Vladimir Putin la aniversarea Reunificării Crimeei. Sursă foto: Profimedia Images

„Crimeea este inima Ucrainei. Însorită, blândă, strălucitoare. Cu şapte ani în urmă ne-au scos inima'”, a spus președintele ucrainean Volodimir Zelenski în luna februarie, la marcarea Zilei rezistenţei Crimeei împotriva ocupaţiei ruse.

„Crimeea e Ucraina”, este declarația pe care o face de șapte ani de zile grupul celor mai puternice țări ale lumii, din care Rusia a fost exclusă în 2014, în urma a ceea ce statele G7 descriu drept „invazia Crimeei”.

De asemenea, și pentru România, anexarea Crimeei reprezintă o încălcare a principiilor și normelor de drept internațional și continuă să afecteze stabilitatea și securitatea în regiunea Mării Negre și în spaţiul euro-atlantic.

La șapte ani de la anexarea ilegală, după cum e descrisă fără echivoc de țările și instituțiile democratice, Crimeea e la fel de departe de o revenire sub suveranitatea Ucrainei.

Noutăţile partenerilor

comentarii: