image
Sursa foto: SIS

Angajații fostei Direcții 5, implicați în răpirea unui cetățean al Republicii Moldova

Serviciul de Informații și Securitate de comun cu Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale au documentat un nou episod în cadrul dosarului intentat împotriva unor foști angajați din cadrul Direcției 5 a Inspectoratului General al Poliției al Ministerului Afacerilor Interne, cu implicarea unor angajați de rang înalt ai structurilor de forță ale autoproclamatei republici moldovenești nistrene (rmn).

Astfel, foștii funcționari cu statut special din cadrul MAI ar fi săvârșit un șir de acțiuni ilegale în privința unui fost conducător al așa-zisului „departament de interne” din regiunea transnistreană, manifestate prin filarea (urmărirea vizuală) ilegală pe teritoriul Republicii Moldova, răpirea și transmiterea acestuia autorităților nerecunoscute din stânga Nistrului.

În acest sens, pe parcursul lunii iulie 2018, au fost realizate ilegal și neîntemeiat măsuri speciale de investigație în privința unui cetățean al Republici Moldova, care la data de 27 iulie 2018, a fost oprit în trafic de către angajați ai IGP, în apropiere de municipiul Chișinău, și cu participarea unor persoane neidentificate la moment, exponenți ai structurilor de forță ale autoproclamatei rmn, a fost răpit, fiind transportat în municipiul Tiraspol. În consecință, victima acțiunilor ilegale a fost plasat în detenție de către autoritățile neconstituționale ale rmn.

Ca urmare, victimei faptelor penale i-au fost cauzate daune în proporții considerabile drepturilor și intereselor ocrotite de lege, manifestate prin încălcarea gravă a drepturilor fundamentale ale acestuia – dreptul la libertate, dreptul la un proces echitabil, dreptul de acces la justiție, dreptul la respectarea vieții private și de familie, au fost utilizate abuziv instituții de stat în scopul realizării unor interese personale și de grup, cât și cele materiale. La fel, persoanele implicate ar fi acționat în scopul și în interesele unor indivizi și structuri ce acționează subversiv și în afara câmpului constituțional al Republicii Moldova.

În cazul în care vinovăția persoanelor implicate va fi dovedită, acestea riscă închisoare de la 10 la 13 ani.

Persoanele care ar fi putut fi victime ale acțiunilor abuzive din partea funcționarilor cu statut special din cadrul IGP sunt îndemnate să se adreseze Serviciului de Informații și Securitate sau PCCOCS.

Noutăţile partenerilor

comentarii: