image
Sursa foto: Facebook/Dima Dologan

Panama Papers II: Un consilier socialist deține de doi ani o firmă în offshore // RISE Moldova

Dmitrii Dologan, în proaspăt consilier socialist din orașul Sângera, mun. Chișinău, deține de doi ani o firmă înregistrată în Insulele Virgine Britanice (BVI), controlată anterior de un om de afaceri român.

Datele apar în #PanamaPapers II, o nouă scurgere de date de 1,2 milioane de documente obținute de publicația germană Suddeutsche Zeitung și distribuite prin intermediul International Consortium of Investigative Journalists, se arată într-o investigație RISE Moldova.

Dmitrii Dologan a preluat mandatul de consilier în mai 2018, după demisia unui ales local.

În informațiile făcute publice de Consiliul electoral de circumscripție Sângera, Dologan apare ca student și agent de comerț la Blue Shark SRL, firmă care îl ca fondator pe Ion Busuioc și care activează în Moldova sub brandul Ocean Fish din România.

Ocean Fish, companie importantă de pe piaţa de semipreparate din peşte, fructe de mare şi peşte congelat din România și Moldova, e deținută de omul de afaceri Ilie Busuioc.

Dar între Dmitrii Dologan și Ilie Busuioc mai este o legătură: un offshore din BVI. E vorba de Blue Shark Ltd.

Solicitat de RISE, actualul consilier socialist a spus inițial că informaţia pe care o dețin jurnaliștii este una greşită și a întrebat “de unde aşa date?”. Ulterior a revenit pentru a preciza că nu mai lucrează la Blue Shark SRL din Moldova.

Cât despre tranzacția de preluare a Blue Shark Ltd din offshore, Dologan a spus că a cumpărat-o pentru că „avea un preţ infim şi m-am gândit că este o oportunitate”.

Continuarea investigației pe RISE Moldova.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: