image
Sursa foto: Getty Images

Mingea cu care Maradona a înscris golul "cu mâna lui Dumnezeu", vândută la licitaţie

Mingea cu care fotbalistul argentinian Diego Maradona a înscris la Cupa Mondială 1986 miticul său gol "cu mâna lui Dumnezeu" a fost vândută la licitaţie cu două milioane de lire sterline miercuri la Londra.

Casa de licitaţii Graham Budd Auctions a anunţat în octombrie că se aşteaptă la o vânzare între 2,5 şi 3 milioane de lire sterline - cu mult peste vânzările record precedente de 420.000 de lire sterline pentru torţa Jocurilor Olimpice de iarnă de la Helsinki din 1952.

Această minge a fost folosită pe 22 iunie 1986 în memorabilul sfert de finală Argentina - Anglia (2-1) la Cupa Mondială din Mexic, meci disputat la patru ani după războiul din Falkland dintre cele două ţări.

Maradona a împins mingea cu mâna peste portarul Angliei, Peter Shilton, la un duel aerian, deschizând scorul în sfertul de finală găzduit de stadionul Azteca din Ciudad de Mexico. Argentina a câştigat atunci cu 2-1, Maradona marcând şi al doilea gol al echipei Albiceleste, după o acţiune personală în care a driblat mai mulţi adversari, reuşita devenind ulterior ''Golul secolului''.

Fostul mijlocaş argentinian, care a decedat în noiembrie 2020, a pretins că a marcat primul gol ''un pic cu capul lui Maradona şi un pic cu mâna lui Dumnezeu''.

Argentina a câştigat apoi turneul sub impulsul genialului său conducător de joc, care a devenit cu acea ocazie unul dintre cei mai mari fotbalişti din toate timpurile.

"Această minge face parte din istoria fotbalului internaţional. Este fără îndoială momentul potrivit pentru a o împărţi cu lumea", a afirmat proprietarul mingii, care nu a fost nimeni altcineva decât arbitrul acestui faimos meci, tunisianul Ali Bin Nasser, citat de casa de licitaţii în luna octombrie.

"Nu am văzut mâna, însă am avut o îndoială", a declarat Bin Nasser pentru AFP la câteva zile după decesul lui Maradona, în noiembrie 2020, la vârsta de 60 de ani.

În mai, tricoul purtat de Maradona la acest meci a fost vândut la licitaţie cu 9,3 milioane de dolari, o sumă de peste două ori mai mare decât preţul prevăzut de Sotheby's.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: