image
Sursa foto: alamy.com

Deși autoritățile au sechestrat aproape 5 mii de bunuri în ultimii ani, puține dintre ele au ajuns în folosința statului

Într-o perioadă relativ scurtă, de trei ani, autoritățile au sechestrat aproape cinci mii de bunuri, în valoare totală de șase miliarde de lei, dar prea puține dintre acestea au ajuns în folosința statului.

Procesul de recuperare a bunurilor acumulate ilegal este unul îndelungat și necesită o colaborare strânsă cu instituțiile competente, afirmă experții anticorupție de la Chișinău. Subiectul a fost abordat pe marginea raportului de evaluare al Agenției pentru Recuperarea Bunurilor Infracționale.

„Este un document complex, care descrie și caracterul complex al procesului de recuperare, pentru că el este strâns legat și de înfăptuirea justiției penale. Ne dorim în primul rând să avem un ARBI eficient”, a menționat Iulian Rusu, directorul Centrului Național Anticorupție.

„Există o mare neînțelegere referitor la ceea ce este procesul de recuperare a bunurilor infracționale și acesta se confundă cu procesul de restituire a bunurilor, care este ultima etapă. ARBI este întrebat în fiecare zi câți bani au reușit să întoarcă”, a menționat, la rândul său, experta anticorupție Cristina Ciubotaru.

Experții afirmă că multe dintre practicile internaționale ar putea fi aplicate cu succes și în Republica Moldova.

„Este foarte important pentru cetățenii Republicii Moldova, cred eu, ca să înțeleagă că tot acest sistem este menit să servească interesele lor. Să nu mai vedem droguri pe stradă, să nu mai vedem persoane traficate, crimă organizată, oligarhi. Să nu mai vedem structuri corupte care parazitează statul și lanțuri corupte”, crede Radu Nicolae, consultant internațional.

„Urmează să studiem acest raport și să tragem cu concluzii. Care sunt acceptabile și utile pentru a fortifica mecanismul, sistemul nostru de recuperare. Astfel împreună cu alte autorități implicate să obținem acele rezultate în sensul recuperării finale”, a punctat Serghei Carapunarlî, director ARBI.

Potrivit Agenției pentru Recuperarea Bunurilor Infracționale, în perioada 2018-2022 au fost sechestrate 4 mii 971 de bunuri, în valoare de aproape șase miliarde de lei.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: