image
Sursa foto: Jurnal.md

Avocat: Plângerile depuse de Filat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului vor fi examinate în mod prioritar

Plângerile depuse la CEDO de fostul premier Vladimir Filat, condamnat la nouă ani de detenţie pentru trafic de influenţă şi corupere pasivă, vor fi examinate în mod prioritar, anunță avocatul său Victor Munteanu.

Ca răspuns la o cerere depusă de avocat, președintele Secțiunii II l-a informat pe reprezentantul lui Filat despre faptul că a acceptat solicitarea depusă și a decis examinarea ambelor cereri în mod prioritar.

Fostul premier a depus două cereri la CEDO în care a invocat încălcarea mai multor drepturi protejate de Convenția europeană, printre care dreptul la libertate și siguranță, condițiile de detenție, dreptul la un proces echitabil, lipsirea de mandatul de deputat înainte de decizia Curții Supreme de Justiție, caracterul politic al dosarului penal în privința sa.

Vladimir Filat a fost reţinut în octombrie 2015, după ce i-a fost retrasă imunitatea parlamentară. El a fost condamnat pentru trafic de influenţă şi corupere pasivă în dosarul fraudelor de la Banca de Economii. Ex-premierul a fost denunţat de către controversatul om de afaceri Ilan Şor, care le-a declarat anchetatorilor că i-ar fi dat mită.

Filat a declarat în cadrul şedinţei Parlamentului că deţine informaţii, în urma cărora arena politică din ţară ar putea sări în aer, dar nu a mai făcut aceste dezvăluiri.

A respins însă, învinuirile şi a spus că este victima unei răfuieli politice puse la cale de oligarhul Vladimir Plahotniuc, care ar sta în spatele furtului miliardului. Plahotniuc nu a comentat acuzaţiile.

Potrivit avocaților, sentința lui Filat nu s-a bazat pe probe obiective, condamnarea acestuia la închisoare a avut ca temei, fie declarațiile unor persoane aflate sub presiunea dosarelor penale, fie riscul condamnării acestora.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: