image
Sursa foto: Promo-Lex

Tiraspolul a îngreunat activitatea unui azil cu 117 bătrâni și a izolat două sate, înconjurându-le cu 17 posturi militare

Un azil de bătrâni cu 117 beneficiari amplasat între localitățile Cocieri și Corjova a fost izolat de restul lumii de două posturi militare instaurate de autoritățile neconstituționale de la Tiraspol odată cu instaurarea stării de urgență în stânga Nistrului.

Totodată două localități, Molovata Nouă și Cocieri, au fost izolate de restul localităților din Transnistria și de drumurile care legau aceste sate cu malul drept al Nistrului, fiind înconjurate de 17 posturi militare noi. De două săptămâni satul Cocieri a rămas cu un singur medic, care deservește peste 4000 de locuitori, iar de două zile localitățile nu au fost aprovizionate cu produse alimentare.

Ion Mițcul, secretarul primăriei Cocieri, ne-a informat că în sat activau trei medici. Aceștia locuiesc în or. Dubăsari și Goian, localități subordonate Tiraspolului. Începând cu data de 18 martie, curent aceștia nu mai pot intra în sat. „Ne-au izolat cu totul de restul lumii. Ultima ședință a comisiei situații excepționale am organizat-o la primărie pe 25 martie. E bine că nu avem nici un caz confirmat de coronavirus în sat. Dar oamenii au și alte probleme de sănătate, boli cronice. De două zile am rămas și fără produse alimentare. Unica noastră legătură cu malul drept este podul plutitor de la Molovata Nouă. Acesta și-a stopat activitatea din cauza vântului”, ne-a spus Ion Mițcul

Secretarul ne-a mai informat că 70 la sută din angajații azilului de bătrâni sunt locuitori ai satelor Cocieri și Molovata. Unul din posturile militare a fost instaurat inițial la marginea satului Cocieri și militarii de acolo le-au interzis angajaților să treacă la locul de muncă. Situația a fost deblocată începând cu 27 martie, curent, după implicarea autorităților de la Chișinău. „Au mutat postul de la marginea satului nostru de cealaltă parte, la marginea satului Corjova. Acum ai noștri angajați ajung la azil, cei care însă locuiesc la Dubăsari, Corjova, le este blocat accesul”, ne-a mai spus secretarul.

Medicul de la Centrul de reabilitare a persoanelor în etate a refuzat să discute cu presa. Secretara instituției, Natalia Oprea, ne-a informat că se deplasează zilnic de la Molovata Nouă la locul de muncă. „A fost creată o listă cu numele angajaților de la azil pe care o prezentăm la postul cu militari de la marginea satului Cocieri. Tot noi venim cu termometre, ne măsurăm acolo pe loc temperatura, și abia după această procedură ni se permite să trecem”.

Aceeași sursă ne-a informat că azilul mai dispune de rezerve alimentare procurate înainte de carantină. „Cu două nopți în urmă s-au îmbolnăvit doi pensionari de la noi. Am chemat salvarea și i s-a permis să treacă fără probleme peste Nistru. Cel puțin acest fapt ne bucură, că în caz de boală, putem avea această legătură cu restul lumii. O parte din angajați care nu pot ajunge la muncă și-au luat concedii”, ne-a mai spus Natalia Oprea.

Primarul localității, Cocieri, Raisa Spinovschi, ne-a informat că pe oamenii îi îngrijorează mașinile cu militarii dislocate în jurul satului. „Pe oameni îi sperie. Mulți nu pot merge nici chiar să-și lucreze pământul care e pe moșia satului. Au fost întorși înapoi. Pe moment trebuie să stăm în casă și această izolare nu ne prea deranjează, dar ne e teamă că aceste posturi, multe dintre care se găsesc chiar pe teritoriul localității, nu vor fi anulate după terminarea stării de carantină”, ne spune primarul.

Raisa Spinovschi mai precizează că timp de zece zile oamenii au stat fără medicamente, deoarece nici farmaciștii nu avea acces în sat. Abia ieri, după lungi negocieri, li s-a permis să treacă prin posturile militare. „Nu putem însă rezolva problema cu medicii. Acum avem un singur medic, care lucrează cât trei. Oamenii sunt mai panicați ca de obicei și medicul cu greu face față fluxului de pacienți”.

Asociația Promo Lex a anunțat luni, 30 martie, că aceste blocaje au fost instalate în lipsa unor coordonări și decizii ale Comisiei Unificate de Control, deci contrar garanțiilor specifice pentru Zona de Securitate stabilite prin Acordul privind principiile reglementării pașnice a conflictului armat în regiunea transnistreană, din 21 iulie 1992. Iar pe de altă parte, amplasarea acestora în localități aflate sub controlul autorităților constituționale de la Chișinău nu este proporțională și constituie o premisă serioasă în încălcarea flagrantă a drepturilor și libertăților fundamentale ale omului.

Odată cu instalarea posturilor și interzicerea accesului prin ele, au suferit și continuă să sufere și în prezent mai multe categorii de persoane care au nevoie în mod imperativ să circule: medici și farmaciști, agricultori, dar și alte categorii de persoane care activează în instituții de stat. Suplimentar, chiar dacă aceste posturi au fost instalate în localitățile Cocieri și Corjova, consecințele se răsfrâng și asupra locuitorilor localităților Molovata Nouă, Roghi și Vasilevca.

Mai mult ca atât, locuitorii acestor localități sunt indignați de lipsa de reacție a autorităților publice centrale constituționale. În pofida sesizărilor făcute de Asociația Promo-LEX la data de 24 martie, cât și a administrației publice locale din Cocieri, situația nu s-a schimbat. Or, în aceste momente și în acest context, locuitorii localităților menționate au nevoie de susținere și acțiuni prompte mai mult ca niciodată.

Locuitorii acestei regiuni au temerea rezonabilă că instalarea arbitrară, menținerea nejustificată și de lungă durată a acestor posturi de control, riscă să ciopârțească și mai mult localitățile Cocieri și Corjova. Or, prin aceleași metode, regimul de la Tiraspol a amplasat în trecut posturi de control și în alte regiuni ale zonei de securitate.

Asociația Promo-Lex a solicitat Guvernului să identifice în regim de urgență posibilități de a lichida oricare blocaje din aceste sate. Totodată a solicitat misiunilor diplomatice să monitorizeze situația respectării drepturilor și libertăților locuitorilor din această regiune.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: