image
Sursa foto: Jurnal.md

CSP va anunța vineri concursul pentru șefia PG și va propune candidatul pentru fotoliul de procuror general interimar

Membrii Consiliului Superior al Procurorilor vor anunța mâine concursul pentru funcția de procuror general. La aceeași sedință ar urma să fie propus candidatul pentru fotoliul de procuror general interimar.

Funcția de procuror general a rămas vacantă pe 11 iulie, după ce Eduard Harunjen și-a anunțat demisia. El a spus atunci că nu poate să-și exercite atribuțiile de serviciu din motive de sănătate.

După schimbarea puterii în stat, noua guvernare și societatea civilă au cerut în repetate rânduri demisia lui Harunjen, iar la 9 iulie Parlamentul a adoptat o hotărâre prin care a constatat că au existat nereguli la numirea lui în funcție.

În prezent, interimatul funcției de procuror general este asigurat de către adjunctul său, Igor Popa. Eduard Harunjen l-a desemnat interimar înainte de a demisiona, mai exact atunci când a plecat în concediu medical.

Precizăm că, potrivit noilor modificări la articolul 11 din Legea cu privire la Procuratură, procurorul general interimar urmează să fie numit de șeful statului la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor.

Dacă președintele va depista probe incontestabile ale incompatibilității cu funcţia respectivă sau de încălcare a legislaţiei, va putea respinge candidatura CSP.

În cazul în care acest lucru se va întâmpla, Parlamentul va desemna alt candidat, care trebuie să fie avizat de Consiliul Superior al Procurorilor și desemnat prin decret prezidenţial. Ieri, Igor Dodon a declarat pentru presă că la începutul săptămânii viitoare vom avea un nou procuror general interimar.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: