image
Sursa foto: foto simbol

Actorii Teatrului „Ion Creangă” solicită anularea ordinului de demitere a directorului teatrului, Maria Stoianov

Directorul Teatrului „Ion Creangă” din Chișinău Maria Stoianov a primit ordinul, prin care Ministerul Culturii o demite din funcție. Actorii nu sunt de acord cu decizia respectivă și cer autorităților, inclusiv Președinției, restabilirea în funcție a Mariei Stoianov. Responsabilii de la Ministerul Culturii au declarat că vor emite o reacție în următoarele zile.

Actorii Teatrului Epic de Etnografie şi Folclor „Ion Creangă” au expediat petiții la Președinție și la Ministerul Culturii. Aceștia consideră că prin demiterea directorului se comite o mare nedreptate, întrucât Maria Stoianov ar fi fost singura persoană care în ultimii ani a făcut ceva pentru trupă. Mai exact, au fost montate 12 spectacole.

Am 13 ani de când sunt în această instituție. În ultimul an, am avut atât de multe lucruri frumoase făcute și din păcate domnii care stau la Minister, chiar și ministrul, nici nu și-au făcut timp, să vină să vadă care este activitatea noastră"a declarat violonista Tatiana Profire.

Ioana Dordea Donos activează în teatru aproape de la fondare și e de părere că actualul director a scos instituția din ghearele corupției și a incompetenței.

„Actorii angajați au fost umiliți, călcați în picioare prin batjocură, amenințați la domiciliu.Pentru că am ținut parte colegilor care au fost demiși nemotivat. Alți directori care s-au perindat au delapidat și conturile teatrului, lucruri care sunt bine știute la Ministerul Culturii", a menționat actrița.

La rândul său, artista Maria Stoianov crede că se vrea distrugerea instituției sau comasarea ei cu altele, mai ales că teatrul nu este aproape deloc sprijinit de stat. Chiar și lemnele pentru foc, cu care se încălzesc actorii, au fost procurate din banii proprii.

Teritoriul acestui teatru, locația aceasta, este vânată de mai multe guvernări. Nu ne-au distrus nici socialiștii, nici comuniștii, nici democrații, așteptăm timpuri bune ca să nu ne distrugă alții. Înainte, aleea care ducea la teatru era din brazi cu scăunele, acum totul e aglomerat, vândut, ciopârțit" , menționează directoarea

Acum, actorii teatrului „Ion Creangă” solicită să fie primiți în audiență la Președinție și la ministrul Culturii, pentru a clarifica situația. Colectivul a făcut publică o scrisoare adresată președintelui Maia Sandu, în care a solicitat să se implice personal în soluționarea situației create în cadrul Teatrului, și restabilirea în funcția de director general a Mariei Stoianov.

comentarii: