image
Sursa foto: Jurnal.md

Partidele politice vor primi subvenții de la stat de 34 de milioane de lei în acest an; PSRM, cu cea mai mare sumă

Subvenții de 34 de milioane 150 de mii de lei. Este suma totală alocată din bugetul de stat pentru 2021 de care vor beneficia partidele politice care au participat în scrutinele electorale organizate în Republica Moldova în 2019 și 2020.

Comisia Electorală Centrală a stabilit, astăzi, cuantumul lunar al subvențiilor de la bugetul de stat pentru anul 2021 destinate partidelor politice, conform performanțelor obținute la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, alegerile locale generale din 20 octombrie 2019 și alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020.

De cele mai mari subvenții vor beneficia PSRM - 8,4 milioane de lei. Urmează PAS - cu 6,6 milioane de lei, PD - 6,5 milioane de lei, Platforma DA - 4,1 milioane de lei, Partidul Șor - 3 milioane de lei, Partidul Nostru - 2,1 milioane de lei etc.

Cuantumul subvenţiilor se distribuie în felul următor: 30% partidelor politice proporțional cu performanțele obținute în alegerile parlamentare, 30% –cu performanțele obținute în alegerile locale generale și 15% – cu performanțele obținute în alegerile prezidențiale.

Totodată, 7,5% se distribuie partidelor politice proporțional cu femeile alese efectiv în cadrul alegerilor parlamentare, 7,5% – cu femeile alese efectiv în cadrul alegerilor locale, iar 5% – partidelor politice proporțional cu tinerii aleși efectiv în cadrul alegerilor parlamentare.

Totodată, 5% sunt distribuite partidelor politice proporțional cu tinerii aleși efectiv în cadrul alegerilor locale.

Subvențiile alocate de la bugetul de stat vor fi virate, lunar, în conturile bancare deschise în acest scop de către partidele politice.

subvențiisubvenții

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: