image
Sursa foto: voanews.com

Scandal internațional: Se cere anchetă pe cum a acționat OMS și cum a apărut pandemia de COVID-19

Australia a cerut duminică deschiderea unei anchete independente privind lupta mondială împotriva pandemiei de COVID-19 şi asupra modului în care Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a gestionat criza.

Ministrul australian al afacerilor externe Marise Payne a afirmat că ţara sa va cere o anchetă asupra modului în care China a gestionat epidemia la Wuhan, oraşul în care a apărut COVID-19 la sfârşitul anului trecut.

„Trebuie să cunoaştem detaliile pe care numai un raport independent ne poate permite să le înţelegem privind originea virusului, privind modul de a-i face faţă şi privind transparenţa cu care informaţiile au fost împărtăşite”, a declarat ea pe postul public ABC.

Marisa Payne a afirmat că Australia împărtăşeşte îngrijorările SUA, după ce preşedintele Donald Trump a acuzat OMS că este prea apropiată de China şi că a gestionat prost pandemia.

Donald Trump a anunţat marţi suspendarea contribuţiei americane la OMS, care se ridică la „între 400 şi 500 de milioane de dolari pe an”.

„Nu sunt sigură că o organizaţie a sănătăţii responsabilă de difuzarea unei mari părţi a instrumentelor de comunicare (...) va putea efectua această verificare”, a afirmat Marisa Payne. „E ca şi cum ai fi braconier şi paznic în acelaşi timp”, a mai spus ea.

Consecinţele pandemiei vor strica „într-un anumit mod”, relaţiile între Australia şi China, a estimat ministrul, care spune că se îndoieşte de transparenţa Beijingului.

Ministrul sănătăţii, Greg Hunt, a declarat că susţine o anchetă independentă, afirmând că Australia a reuşit să limiteze propagarea virusului mergând, în parte, împotriva recomandărilor OMS.

Australia, care numără 6.600 de cazuri de coronavirus şi 70 de morţi de COVID-19, a fost una dintre primele ţări din lume care a interzis intrarea pe teritoriul său a călătorilor care veneau din China, notează Agerpres.

„Australia a fost capabilă să atingă, în raport cu media mondială, rezultate bune în materie de bilanţ uman datorită experţilor noştri medicali de aici”, a declarat el.

„Ştim că am făcut obiectul unor vii critici din partea anumitor autorităţi şi a OMS la Geneva la momentul în care am impus Chinei, de la 1 februarie, o interdicţie de intrare pe teritoriul nostru”, a mai afirmat el.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: