image
Sursa foto: revista22.ro

Cartea „Matrioșka minicinoșilor: Fake news, manipulare, populism", de jurnalistul Marian Voicu, lansată și la Chișinău

Manipulările mediatice și minciunile apărute pe rețelele de socializare sau în presă constituie subiectul unei cărți scrise de către Marian Voicu, jurnalist cu o experiență de peste 20 de ani în televiziunea şi radioul din România.

Volumul intitulat „Matrioșka minicinoșilor: Fake news, manipulare, populism” a fost lansat și la Chișinău, în cadrul Salonului Internațional de Carte Bookfest.

„E ceva nou, dar devastator prin consecințe. Faptul că rușii prin campaniile de fake news au intervenit în procesele electorale din Occident în acest moment, inclusiv în România și Republica Moldova. Tot Occidentul în acest moment este într-o derivă, încearcă să înțeleagă ce i se întâmplă și încearcă să vadă cum va contracara acest fenomen”, a declarat jurnalistul Marian Voicu pentru Jurnal TV.

Potrivit autorului cărții, campaniile de fake news sunt gândite pentru a semăna neîncredere și confuzie, acestea se răspândesc asemenea unei bacterii sau unui virus, infestând corpul social sănătos, iar rețelele sociale au devenit rețele ale radicălizării sociale.

„Exemplele fiind adunate din mai multe zone și geografice și politice te copleșesc prin puterea manipulărilor care sunt puse la cale. Cartea, în general, este o crestomație a minciunilor apărute în presă sau în rețele de socializare. O carte pe care trebuie să o citească în primul rând toți ziariștii de bună credință. Ei bine, acum mă surprind că spun ziariști de bună credință, asta însemnând că ar existența ziariști de nebună credință. Bine, există. Citind cartea lui Marian Voicu veți găsi sute de exemple, fabrici, fie că se numesc trolli, fie că se numesc ziariști cu acte în regulă”, a menționat jurnalistul Val Butnaru.

„Un imens efort de documentare. Mi-l imaginez pe Marian Voicu stând în fața calculatorului, consultând nenumărate știri, selectându-și-le, făcând copii, plasându-le în fișiere dedicate, video-uri, pe urmă o imensă bibliografie”, a spus și scriitorul Vitalie Ciobanu.

Cartea a apărut în iunie, fiind lansată în aceeași lună la București. Are peste 400 de pagini și poate fi găsită și în librăriile din Chișinău. De asemenea, volumul poate fi comandat online. Marian Voicu este și autorul cărții „Tezaurul României de la Moscova: Inventarul unei istorii de o sută de ani”, apărută în 2016.

Noutăţile partenerilor

comentarii: