image
Sursa foto: Jurnal.md

Dodon, acuzat că operează cu date eronate despre numărul medicilor: „Cât de relevante sunt informațiile despre achiziții?”

Din moment ce șeful statului, Igor Dodon, operează cu date eronate atunci când spune că sistemul medical din Republica Moldova are 50 000 de medici, cât de relevante și corecte pot fi informațiile referitor la achizițiile publice a echipamentelor medicale, cât și informația despre donațiile primite de RM în ultimele săptămâni, despre starea pacienților și a medicilor care îngrijesc pacienții infectați cu Covid 19? Comisia pentru Situații Excepționale ar trebui să coopteze persoane cu suficientă autoritate morală, care să asigure echilibru și obiectivitate în comunicarea deciziilor acesteia. Opinia aparține deputatului PPDA Igor Munteanu.

Acesta observă într-un comentariu postat pe pagina sa de facebook, că în timp ce șeful statului susține că sistemul medical din RM are 50 mii de medici, ex-ministrul Sănătății, Ala Nemerenco operează cu alte cifre. În 2018, sistemul de sănătate avea 12,635 medici și 23.971 personal medical cu studii medii. Din totalul personalului de 36.000, doar 27.000 sunt lucrători medicali, iar restul activează în calitate de stomatologi, farmaciști, cadre didactice.

„Dacă Igor Dodon falsifică datele de bază privind personalul medical, oare câtă relevanță pot avea datele cu privire la echipamentul folosit, donațiile primite de RM în ultimele săptămâni, starea pacienților și starea medicilor care îngrijesc pacienții infectați de Covid-19?”, se întreabă Igor Munteanu.

El amintește că în perioada stării de urgență Comisia pentru situații excepționale face achiziții fără licitații.

La 24 martie, Comisia a cheltuit 35,7 milioane de lei pentru 200.000 ecrane de protecție și 500 respiratoare de la compania „Lismedfarm” (24 milioane de lei). Tot la 24 martie, Comisia cumpără peste 600 mănuși medicale de latex de la compania Vivamed (526.000 lei) și 250.000 măști medicale de la Manarski SRL (cu 825.000 lei).

„De ce însă prețul unitar al unei viziere e de 0.92 euro, adică 18.50 lei, iar în documentul publicat de Guvern, viziera costă deja 55.14 lei, produs importat din China, deși ar fi trebuit ca preferința pentru China să se explice prin prețuri mai mici decât a celor procurate din Europa?

Prețul unei viziere din Polonia este de 3 ori mai ieftină și totuși actualul Guvern preferă importurile din China. Între timp, companiile private din RM mai nu strigă în piață că deja sunt pregătite să producă tot necesarul de materiale sanitare, combinezoane, halate, dezinfectant, viziere pentru medici, adică să facă ceea ce fac țările normale în condiții excepționale, iar guvernul continuă să favorizeze importurile din China. Eu personal nu văd nici un fel de patriotism și raționalitate în așa decizii”, conchide Igor Munteanu

Deputatul propune să fie implicat businessul local pentru eliminarea riscului de fraude în perioada epidemiei și cooptarea unor experți independenți din mediul asociativ, care să asigure actualului proces simplificat de achiziții suficientă transparență, eficiență și proporționalitate.

Pe 7 aprilie, după o declarație făcută de șeful statului că în sistemul de sănătate din RM sunt 50 mii de medici care luptă împotriva coronavirusului, ex-ministra Ala Nemerenco a ținut să precizeze că sistemul de sănătate dispune de 27 mii de lucrători medicali: 12 635 de medici și 23 971 cadre medicale cu studii medii.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: