image
Sursa foto: Profimedia

Kamala Harris avertizează Rusia cu sancțiuni fără precedent dacă va invada Ucraina

Vicepreședintele Kamala Harris a declarat sâmbătă la Conferința de Securitate de la Munchen că alianța occidentală se confruntă cu un „moment determinant” în ceea ce privește criza din Ucraina și i-a avertizat pe oficialii de la Kremlin că, dacă Rusia invadează Ucraina, Statele Unite și aliații săi au pregătit sancțiuni economice fără precedent, care vor viza nu numai instituțiile financiare și industriile cheie, dar și pe „cei care sunt complici și care ajută și dirijează această invazie neprovocată”.

Adresându-se participanților și făcând trimitere la cel mai grav conflict de la Războiul Rece încoace, Kamala Harris a declarat că fundamentele securității Europei sunt din nou amenințate, notează The Guardian.

„Granițele niciunui stat nu pot fi schimbate cu forța”, a spus vicepreședintele SUA. Aceasta a precizat că SUA consideră „sacru” articolul 5 al Tratatului NATO, articol care vizează solidaritatea în cazul unui atac asupra unui stat aliat. În plus, vicepreședintele Harris a amintit și măsurile de întărire a Flancului Estic, invocând explicit trimiterea de trupe în România.

New York Times scrie că discursul vicepreședintelui SUA a evidențiat faptul că a fost prima dată când Kamala Harris a pășit în uraganul diplomației și a semnelor din jurul unei crize internaționale cu mize mari, astfel fiecare cuvânt, dar și modul în care l-a rostit, a fost urmărit cu grijă.

La rândul său, jurnalistul CNN, Nic Robertson, a spus că este „foarte clar de ce președintele Biden a trimis-o pe vicepreședintele Harris la Munchen că ea să transmită un mesaj de unitate”.

„Rusia continuă să susțină că este pregătită pentru discuții, în timp ce, în același timp, restrânge căile pentru diplomație”, a spus vicepreședintele Harris. „Acțiunile lor pur și simplu nu se potrivesc cu cuvintele lor”, a adăugat oficialul american, notează Digi24.

Kamala Harris a argumentat în discursul său că criza din Ucraina consolidat sentimentul de unitate în rândul aliaților din NATO. „Așa cum a spus președintele Biden, forțele noastre nu vor fi desfășurate pentru a lupta în interiorul Ucrainei. Dar ne vor apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO”, a transmis vicepreședintele SUA.

Totodată, aceasta a adăugat că „puterea noastră nu trebuie subestimată”.

În plus, numărul doi de la Casa Albă a spus că Rusia „va crea pretexte false pentru invazie”, subliniind și că „acum vedem rapoarte de provocări și vedem cum Rusia răspândește minciuni, dezinformare și propagandă”.

Declarațiile ei au loc la o zi după ce președintele american Joe Biden a declarat că este „convins” că președintele rus Vladimir Putin a luat decizia de a invada Ucraina.

Anterior, tot sâmbătă, de pe scena Conferinței de securitate de la Munchen, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut Rusiei „să nu se mai pregătească pentru război” și să caute o soluție diplomatică la criza pe care a creat-o la granița cu Ucraina.

Occidentul avertizează că Rusia are cel puțin 150.000 de soldați la granițele Ucrainei, iar situația pe linia de contact din estul Ucrainei, unde separatiștii susținuți de Rusia controlează părți din regiunile Donețk și Lugansk, s-a înrăutățit în ultimele trei zile, Kievul acuzând separatiştii că au tras asupra poziţiilor ucrainene.

Noutăţile partenerilor

comentarii: