image
Sursa foto: jurnal.md

Usatâi, dezvăluiri despre reînvierea schemelor de contrabandă cu țigări și rolul lui Dodon

Contrabanda de țigări prin schema Duty Free din Transnistria, creată și controlată de fostele autorități PDM, stopată pe timpul Guvernului condus de Maia Sandu, a fost reluată în februarie curent și ar fi controlată de președintele Igor Dodon și actualul Guvern. O declarație în acest sens a fost făcută de primarul de Bălți, Renato Usatâi, în cadrul emisiunii „Secretele puterii” de la Jurnal TV.

Primarul de Bălți a făcut trimitere la un raport al SIS, din octombrie 2019, semnat de directorul instituției Alexandr Esaulenco, adresat premierului Maia Sandu, în care acesta o informa că mai multe companii aflate sub patronajul holdingului Sheriff din Transnistria au obținut licență de import a țigărilor.

„Conform raportului, era vorba de 550 milioane de pachete de țigări. Sunt date și denumirile companiilor și a proprietarilor acestora. Șeful SIS recomanda ca agenția de servicii publice din RM să nu mai elibereze nicio licență companiilor din Tiraspol specializate în importul de țigări. Aceste produse de tutungerie erau destinate companiilor specializate în contrabanda cu țigări spre spațiul UE. În raport sunt descrise clar schemele cum aceste țigări ajungeau în spațiul UE prin schema Duty Free. Guvernul Maiei Sandu a reacționat și aceste companii n-au mai primit licențe”, a spus Renato Usatâi.

Potrivit aceleiași surse, pe 28 octombrie, directorul SIS a trimis deja o notă informativă adresată directorului Agenției de Servicii Publice, Mircea Eșanu, în care îl informează că SIS sesizează în continuare riscuri pentru interesele economice și pentru imaginea pe plan extern a RM, legată „de intențiile de reluare a importului produselor de tutungerie în regiunea transnistreană în cantități considerabile”.

În context, directorul SIS a solicitat suspendarea eliberării licențelor tuturor companiilor înregistrate în stânga Nistrului pentru importul de produse de tutungerie.

„Peste o săptămână Guvernul condus de Maia Sandu a picat. Potrivit unor documente eliberate de Agenția Servicii Publice, unul - la 13 februarie 2020, altul – la 19 februarie, am aflat că instituția a eliberat iar licențe pentru importul de țigări pentru companii înregistrate în Transnistria. Domnule Dodon, știm cu toții cu ce se ocupa Plahotniuc până a pleca de la guvernare, dar cu ce vă deosebiți voi de Plahotniuc, dacă ați reluat schemele despre care Esaulenco spunea că trebuie închise”, s-a întrebat primarul de Bălți.

Acesta a mai spus că cei circa 1,5 milioane de euro confiscați la vama Leușeni cel mai probabil sunt bani proveniți din contrabanda de țigări.

„Dacă ar fi fost bancnote de 500 de euro, ar fi fost o cantitate mult mai mică. Dar așa, aduși în bancnote de 20, 50 de euro, pentru mine este clar că sunt bani care provin din contrabanda de țigări”, a conchis primarul de Bălți. Realizatorii emisiunii au încercat să obțină o reacție de la președinție, dar nu au primit niciun răspuns.

Amintim că și Vladislav Kulminski, fostul consilier al ex-premierului Maia Sandu, menționa că în mai 2019 contrabanda s-a intensificat, aproape un miliard de ţigări trecând prin schema Duty Free din Transnistria. Volumele de țigări depășeau esenţial nivelul de consum al potenţialilor cumpărători la ieşirea din ţară pe segmentul transnistrean. Datele operative au relevat că partea majoritară a ţigărilor se distribuia grupărilor specializate în contrabandă de ţigări către statele UE, fapt menționat și într-o notă informativă desecretizată a SIS despre evaziunile fiscale prin intermediul unităţilor care funcţionau în regim Duty Free .

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: