image
Sursa foto: Jurnal.md

VIDEO: Igor Munteanu: „Atât timp cât RM nu este într-o alianță de securitate occidentală, ea va rămâne vulnerabilă”

Atât timp cât Republica Moldova nu este într-o alianță de securitate occidentală, ea va rămâne vulnerabilă și la mila forțelor invadatoare. Opinia aparține lui Igor Munteanu, președintele partidului Coaliția pentru Unitate și Bunăstare și a fost expusă în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV.

Solicitați să comenteze cât adevăr și câtă manipulare există în estimările făcute de fostul consilier a lui Vladimir Putin, Andrei Illarionov, că Rusia ar putea porni o nouă ofensivă din nord, de pe teritoriul belarus împotriva Ucrainei, care s-ar putea extinde și pe teritoriul Republicii Moldova, prin UTA Găgăuzia și regiunea transnistreană, dar și declarația făcută de directorul SIS, Alexandru Musteață, la 19 decembrie, că o nouă ofensivă a FR spre regiunea transnistreană ar putea avea loc în 2023, Igor Munteanu a menționat că această întrebare fundamentală, cât adevăr și câtă manipulare există în asemenea estimări, frământă astăzi pe toată lumea.

„În acest moment suntem în mijlocul unui război foarte puternic. Aceste avertismente pe care le-am auzit, dar mă refer în primul rând la vocile din Occident, nu la vocile noastre, acelea trebuie să fie luate în considerație. Pentru că am trecut prin precedentul anului 2014 când avertismente similare nu au fost luate în considerație. În 2015, Germania a semnat acel contract comercial Nord Strem1, Nord Strim 2, în ciuda faptului că o parte importantă a teritoriului ucrainean a fost luată cu forța. (...) Nu putem și nu avem dreptul să ignorăm orice fel de alerte în privința intențiilor pe care le are Federația Rusă, cele de pe teren și cele care sunt la nivelul conceptului. Numirea lui Valeri Gherasimov în calitate de comandant suprem al forțelor armate rusești arată foarte clar că intențiile de a porni o nouă ofensivă sunt reale. RM nu poate fi scoasă și nu poate fi radiată de pe radarul de intenții agresive de recapturare a spațiului sovietic. Atât timp cât Republica Moldova nu este într-o alianță de securitate occidentală, atâta vreme vom rămâne vulnerabili și la mila forțelor invadatoare”, a spus Igor Munteanu

Ștefan Gligor, președintele Partidului Schimbării a ținut să menționeze că un scenariu că RM ar putea fi atacată exista de la bun început.

„Rolul SIS este să combată pericolele de securitate din RM nu să bage panica în societate. Ucraina rezistă și face față agresiunii și nu a comentat aceste declarații, fiind permanent conștientă de pericolul dinspre Belarus, că ar fi posibilă o nouă ofensivă. Ei fac exerciții în preajma hotarului cu Belarus, ca să liniștească societatea să arate că se pregătesc. Nu înțeleg de ce Alexandru Musteață a făcut această declarație, pentru că înafară de speculații și o eventuală panică nu au făcut mare treabă. A zis că Moldova ar fi destinația finală a acelui atac. Poate, dar până la noi sunt o mie de km și nu este cazul să-ti bagi societatea în panică.SIS trebuie să protejeze societatea de dezinformare și atacuri informaționale”, a mai spus Ștefan Gligor.

Emisiunea „Cabinetul din umbră” poate fi urmărită integral mai jos.

Noutăţile partenerilor

comentarii: