image
Sursa foto: jurnal.md

Misiunea de observare Promo-Lex a înregistrat 21 de cazuri de transportare organizată a alegătorilor

Misiunea de observare Promo-Lex a înregistrat 21 de cazuri de transportare organizată a alegătorilor. În 17 cazuri raportate de observatori este vorba de alegători transportați din regiunea transnistreană.

Cele mai mari abateri s-au produs la secția de votare 37/9, din Anenii Noi, Varnița. Aici a fost observat un microbuz de culoare galbena care de mai multe ori a adus persoane din regiunea transnistreană. În total au fost aduse aproximativ 30 de alegători. Ulterior au intervenit forțele de ordine, după care microbuzul nu a mai venit. La Rîbnița au venit două rutiere, care au adus circa 30 de alegători din regiunea transnistreană. Numerele de înmatriculare a rutierelor: T959ET, P862CD.

La SV 37/17 și 37/18 din Căușeni, Copanca au fost transportați organizat alegătorii din regiunea transnistreană cu un microbuz care face mai multe curse. S-a reușit transportarea a circa 25 de persoane. Numărul de înmatriculare a microbuzului C097НТ. Un alt automobil cu numere de înmatriculare C266СВ, a venit de 2 ori și a adus câte 4 persoane. În alt caz, au fost identificate și alte automobile de tip sedan în care au fost transportate câte 3-4 persoane pentru a vota.

La SV 37/38 și 37/39 din Rezina au fost aduși în mod organizat alegătorii din regiunea transnistreană prin intermediul următoarelor unități de transport: Р183СТ, Р672ЕА, Р274СР. Fiecare automobil a făcut naveta de câte 2-3 ori aducând fiecare câte 4 persoane. Periodic aceste automobile se duc la alte SV din Rezina. La ieșirea din automobil, alegătorii primesc pachete cu masca de protecție și mănuși. Toate pachetele sunt identice.

SV 37/18, regiunea transnistreană, Căușeni, Copanca. Alegătorii din regiunea transnistreană sunt transportați organizat prin intermediul următoarelor mijloace de transport: VW golf С459ЕМ, Fiat С832СР, Mercedes С253ЕМ. Automobilele menționate fac naveta de la vamă până la SV. Angajații vamei din rmn împart cetățenilor care părăsesc regiunea transnistreană pachete cu măști de protecție, mănuși și pixuri. Un grup de veterani se află la vamă și monitorizează automobile care vine din partea transnistreană. Concomitent, automobilele sunt verificate de către poliție

SV 37/3, regiunea transnistreană, Anenii Noi. A fost raportată prezența unui flux mare de mașini cu numere de înmatriculare transnistrene.

La ieșirea din SV, din Cocieri, Dubăsari observatorii au auzit cum alegatorii vorbeau ca după votare, trebuie sa se îndrepte la o distanță nu îndepărtată de SV unde sunt așteptați de unitățile de transport care i-au adus.

Observatorii Promo Lex au înregistrat și patru cazuri de recompensare a votului.

La secția de votare 37/36, din Rezina. la ieșirea din secție observatorul a auzit următoarea întrebare adresată de unul din alegători însoțitorului său: ”Где я могу забрать свои обещанные 800… ”. Interlocutorul său însă i-a făcut semn să aștepte până vor pleca de la SV.

Tot la Rezina , la secția de votare 37/3, observatorul a auzit cum doi alegători analizau între ei cum trebuie să voteze potrivit indicațiilor primite. Astfel, unul dintre ei trebuia să voteze pentru un candidat, iar al doilea – pentru altul. La întrebarea când vor primi banii, răspunsul a fost că mai târziu, în mașină, după ce vor demonstra că au votat.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: