image
Sursa foto: Nadejda Roșcovanu/Jurnal.md

Ultima oră! Curtea Constituțională a validat mandatul de președinte al Republicii Moldova, câștigat de Maia Sandu

UPDATE 14:04 // Curtea Constituțională a validat mandatul de președinte al Republicii Moldova câștigat de Maia Sandu. Hotărârea prin care a fost confirmată legalitatea alegerilor prezidențiale a fost pronunțată cu puțin timp în urmă. Decizia este irevocabilă și nu poate fi supusă niciunei căi de atac.

UPDATE 12:14 // Judecătorii Curții s-au retras în deliberări. Hotărârea va fi pronunțată la ora 14:00.

UPDATE 12:02 // Reprezentantul lui Igor Dodon a acuzat-o pe Maia Sandu de „acțiuni care au determinat alegătorii să-și schimbe opțiunile electorale”

„Mi-i greu să mă expun”, a spus Nicolae Fomov, întrebat dacă existe circumstanțe care pot duce la invalidarea mandatului câștigat de Maia Sandu.

UPDATE 11:52 // Comisia Electorală Centrală și reprezentantul concurentului electoral Maia Sandu solicită validarea rezultatului alegerilor prezidențiale.

„Încălcări ale Codului Electoral au existat, dar, în opinia noastră, ele nu sunt în stare să influențeze rezultatele alegerilor, astfel încât acestea să fie declarate nule”, a declarat Olesea Stamate.

UPDATE 10:41 // Cererea de amânare a ședinței Curții Constituționale, depusă de reprezentantul lui Igor Dodon, a fost respinsă. Astfel, ședința continuă.

UPDATE 10:19 // Judecătorii Curții Constituționale s-au retras pentru deliberări cu privire la cererea de amânare a ședinței, depusă de reprezentantul lui Igor Dodon.

UPDATE 10:09 // Reprezentantul lui Igor Dodon cere amânarea ședinței Curții Constituționale, invocând că pe rol la CSJ se află o cauză împotriva Maiei Sandu pentru lezarea onoarei și demnității.

„Reieșind din anumite circumstanțe, la moment este intentată o cauză, nu sunt întrunite condițiile pentru a începe ședința respectivă. Este vorba de un briefing de presă organizat pe 13 noiembrie în care Maia Sandu a adus acuzații grave și a prejudiciat imaginea concurentului Igor Dodon. Aceste acuzații au fost de natură să influențeze preferințele alegătorilor. A fost în ultima zi a campaniei electorale, iar Igor Dodon nu a putut să vină cu o replică”, a spus Nicolae Fomov, reprezentantul lui Igor Dodon.

CEC și reprezentantul Maiei Sandu, Olesea Stamate, consideră că demersul de amânare nu este justificat.

UPDATE 10:05 // Ședința Curții Constituționale a început. Nu există autorecuzări și nici solicitări de recuzare a judecătorilor.

________________

Știrea inițială

Curtea Constituțională urmează să valideze astăzi rezultatul alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova.

Potrivit articolului 122 din Codul electoral, Curtea Constituțională confirmă sau infirmă, printr-un aviz, legalitatea alegerilor în termen de zece zile de la primirea actelor de la CEC, dar nu mai devreme de soluționarea definitivă de către instanțele de judecată a contestațiilor depuse conform procedurilor stabilite de legislație.

Precizăm că CEC a aprobat, în ședința din 23 octombrie, raportul cu privire la rezultatele alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova din 1 noiembrie 2020.

Amintim că Maia Sandu a câștigat alegerile prezidențiale, obținând 943.006 voturi, iar concurentul său Igor Dodon - 690.615 voturi.

Evenimentul poate fi urmărit în direct.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: