image
Sursa foto: mei.gov.md

Dispută pe seama Arenei Chișinău între ministrul Vadim Brânzan și fostul speaker Candu

Proiectul „Arena Chișinău”, promovat de fosta guvernare, ar fi fost creat cu grave încălcări legislative, iar statul riscă să fie deposedat de cele aproape 70 de hectare de teren, date în folosință firmei din Turcia, pentru amenajarea spațiului adiacent Arenei Chișinău. Declarația îi aparține ministrului Economiei Vadim Brînzan.

„Am rămas surprins să descopăr că din documentație există doar contractul cu compania de construcții, fără procese verbale sau careva documente aferente. În contract se menționează că va fi construită o arenă sportivă pe un teritoriu de 10 hectare. Dintr-un motiv necunoscut, fosta guvernare ia 69 de hectare și le schimbă destinația din teren agricol în teren de construcție. Ca noi să asigurăm plățile companiei turcești, acest complex ar trebui să producă 590 de euro pe zi, să aibă 5000 de vizitatori pe zi. Știți vreun loc de pe pământ care să aibă așa flux de vizitatori?”, susține Vadim Brânzan.

Ministrul crede că Arena Chișinău nu va fi capabilă să asigure un asemenea flux de vizitatori zilnici, iar partea turcă are dreptul să preia cele 69 de hectare și să le împartă cesionarilor după bunul plac.

„Vă întrebați cine se face vinovat de aceste lucruri? Haideți să analizăm cine și-a pus semnătura pe aceste documente. Fostul ministru al Educației și Culturii, doamna Monica Babuc, șeful SRL-ului Arena Chișinău, Radu Lupan, membru PD și fost consilier în cadrul cabinetului domnului Candu”, mai spune ministrul Economiei.

În acest context, Vadim Brânzan i-a sugerat lui Andrian Candu și celor care au participat la lansarea proiectului să înceteze aceste abuzuri.

„Îi sugerez domnului Candu și altor activiști PD, care au participat activ la aducerea în comă a economiei prin furt și corupție, să înceteze să se ascundă după “viitorul copiilor”, „federațiilor de sport” și altor lucruri demne. Ani de zile ați spălat bani și apărat interesele unor oameni care au transformat Republica Moldova în propriul business”, a declarat Brânzan.

În replică, fostul președinte al Parlamentului Andrian Candu afirmă că proiectul Arena Chișinău niciodată nu a fost promovat ca un proiect de business.

„Văd că noul ministru al Economiei o tot dă din „bară în bară”. Domnule ministru! La capitolul Arena Chișinău nu este cazul să vă „defilați” spiritul antreprenorial și să căutați cum se fac venituri de milioane. Arena Chișinău este un proiect social și niciodată nu a fost promovat ca un proiect business. Și dacă tot vorbim de bani, de ce nu spuneți adevărul până la capăt? De ce nu spuneți că compania din Turcia, care construiește Arena Chișinău, și-a asumat costurile de construcție, iar statul va achita banii pe parcursul unei perioade mai mari de 10 ani”, a scris Candu.

Amintim că în luna aprilie 2019, responsabilii de la Ministerul Economiei anunțaseră că arena este gata în proporție de 60 la sută. Constructorii au dat atunci asigurări că se vor încadra în termen și că primul complex polivalent din Republica Moldova va putea fi inaugurat pe 14 octombrie 2019. Potrivit contractului de parteneriat public-privat, construcția complexului va costa statul 43 de milioane de euro. Banii vor fi investiți de compania „Summa”, dar trebuie returnați în 12 ani. Asta în afară de contribuția inițială a statului, de peste 200 de milioane de lei, și un teren de 69 de hectare în comuna Stăuceni. Totodată, potrivit contractului, Arena trebuie să fie gata într-un an de la primirea autorizației de construire.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: