image
Sursa foto: Jurnal.md

SCĂDERE drastică a sprijinului extern pentru Republica Moldova: Am ratat granturi de 6 miliarde de lei în ultimii trei ani

Republica Moldova a primit, în 2017, cel mai mic sprijin financiar de la partenerii externi din ultimii zece ani.

Volumul granturilor de care țara noastră a beneficiat anul trecut a fost de doar un miliard de lei, cu două miliarde de lei mai puțin față de volumul planificat inițial, afirmă expertul economic de la IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță.

Tendința de scădere se menține deja al treilea an consecutiv, iar suma totală a ratărilor în ultimii trei ani trece de șase miliarde de lei, spune expertul.

„Autoritățile Republicii Moldova au obligația în regim de urgență să restabilească relația de încredere cu partenerii externi fără de care este imposibilă susținerea financiară a țării. Fără suport extern, Moldova nu are cum să-și dezvolte infrastructura care se află într-o stare deplorabilă, nu are cum realiza reformele necesare și nu poate crește competitivitatea economiei și a produselor sale atât pe piața externă, cât și internă”, comentează pe blogul său Veaceslav Ioniță.

O creștere masivă a suportului extern pentru Republica Moldova a fost înregistrată în perioada 2013-2014 când sprijinul financiar extern sub formă de granturi a ajuns la 4 miliarde de lei.

Acest sprijin trebuia să crească și în următoarea perioadă și să ajungă la cel puțin 8 miliarde de lei anual, estimează expertul.

GranturiGranturi

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: