image
Sursa foto: platformada.md

Platforma DA cere ședință la Parlament privind problemele agricultorilor: „Se confirmă cele mai sumbre prognoze”

În următoarele zile trebuie convocată de urgență ședința Parlamentului, în legătură cu problemele cu care se confruntă agricultorii. „Se confirmă cele mai sumbre prognoze ale experților noștri privind repercusiunile devastatoare ale situației climaterice similare unei catastrofe greu de subestimat”, afirmă liderul Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase.

Mai mulți agricultori din raionele Ștefan-Vodă și Căușeni au ieșit astăzi la protest cu tehnica agricolă și au blocat traseul Chișinău-Căușeni. Aceștia cer autorităților să intervină cu ajutoare financiare, deoarece au pierdut circa 80% din recoltă preconizată pentru acest an, din cauza secetei.

Totodată, conducerea Platformei DA cere de urgență convocarea ședinței Parlamentului pentru a soluționa problemele fermierilor.

„Situația se agravează foarte mult și cei din Căușeni, Ștefan Vodă care au ieșit și protestează au 300-400 de kilograme de recoltă pe hectar, nu le ajunge nici pentru plata de arendă și nici pentru a procura semințe. Dacă nu se acționează acum, în două, trei luni această ramură va intra în insolvență, se va ajunge la pierderea locurilor de muncă, exod masiv, la o catastrofă socială”, a menționat vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, în cadrul unei conferințe de presă.

„Platforma DA a acumulat mai multe date statistice privind recolta cerealelor de prima grupă și starea culturilor de câmp de primăvară. Astfel, se confirmă cele mai sumbre prognoze ale experților noștri privind repercusiunile devastatoare ale situației climaterice similare unei catastrofe greu de subestimat. În multe raioane precum Basarabeasca, Căușeni, Ștefan Vodă, Cimișlia, UTA Gagauzia, Nisporeni, Ungheni recolta medie de grâu nu depășește 500 kg per hectar, iar roada medie pe țară, conform calculelor prealabile, nu va depăși 1,5 tone la hectar. Totodată, culturile de floarea soarelui și porumb sunt, la fel, puternic afectate de secetă în marea majoritate a raioanelor. În majoritatea regiunilor țării agricultorii suportă pierderi enorme și sunt în pragul disperării. În mai multe cazuri fermierii nu mai au posibilitatea să achite plățile pe arendă cu cantitățile de grâu prestabilite și se află în incapacitate de plată față de bănci și furnizorii de inputuri. Insolvența ramurii nu este doar predictibilă în aceste momente, ci deja în proces de instaurare. Totul se produce pe fundalul inacțiunilor crase ale coaliției PSRM-PD”, a declarat liderul Platformei DA, Andrei Năstase, în cadrul aceleiași conferințe.

Din acest motiv, Platforma DA cere de urgență în următoarele zile convocarea ședinței legislativului pentru a examina cele mai importante inițiative în sprijinul fermierilor.

„În contextul situației catastrofale survenite în sectorul agrar din Republica Moldova, Platforma DA cere imperios președintei Parlamentului să convoace ședința extraordinară a legislativului pentru examinarea proiectelor de legi privind declararea vacanței fiscale pentru agricultorii afectați, restabilirea cadrului legislativ pentru eliberarea certificatelor de forță majoră și realocarea pe interiorul bugetului de stat a cel puțin 200 mln lei pentru compensarea pierderilor fermierilor. În cazul în care doamna Greceanîi nu va convoca ședința extraordinară în următoarea săptămână, deputații Platformei DA vor veni cu inițiativa convocării ședinței Parlamentului prin solicitarea a cel puțin 1/3 din deputați, așa cum prevede legea”, a mai spus Năstase.

Slusari a adăugat:

„Chemăm conducerea Parlamentului, pe toți deputații la maximum responsabilitate față de situația social - economică din republică. Fermierii cer trei lucruri care coincid cu revendicările Platformei DA înaintate acum o jumătate de an în urmă.

1. Forță majoră, certificatele de forță majoră, inițiativă blocată de Guvern, susținută acid de PSRM și PD. În această zona nici măcar nu a fost anunțată Stare de Urgență în Agricultură.

2. Ei cer vacanță fiscală la achitarea minimă pe jumătate de an, ar fi de dorit pentru un an, la plata impozitelor, contribuțiilor pentru asigurări sociale, medicină, impozit funciar.

3. Suplinirea fondului de subvenționare, bani sunt în buget.

Toate aceste trei revendicări țin de competența Parlamentului, care în mod abuziv, neașteptat a fost trimis în vacanță de către această majoritate șubredă, dar mai bine zis la voința lui Igor Dodon.

Cerem imperios cât mai repede să nu ajungem la proteste de amploare, că nu doar un singur drum o să fie blocat, să nu ajungem noi cu tractoarele lângă Parlament și Guvern, haideți repede să convocăm ședința extraordinară, două din trei inițiative sunt deja în Parlament a treia cu rectificarea bugetului noi putem să o face foarte repede pe interior. Am auzit deja promisiunea de la tovarășul Chicu.”

Platforma DA a semnalat de multiple ori situația extrem de gravă în care s-au pomenit agricultorii Republicii Moldova în urma calamităților naturale din acest an. Am venit cu propuneri judicioase pentru a susține această categorie de antreprenori, care, din păcate, au fost ignorate de actuala guvernare, iar inacțiunile acesteia au grăbit și mai mult efectele nefaste ale secetei și înghețurilor. Platforma DA a acumulat mai multe date statistice privind recolta cerealelor de prima grupă și starea culturilor de câmp de primăvară. Astfel, se confirmă cele mai sumbre prognoze ale experților noștri privind repercusiunile devastatoare ale situației climaterice similare unei catastrofe greu de subestimat. În multe raioane precum Basarabeasca, Căușeni, Ștefan Vodă, Cimișlia, UTA Gagauzia, Nisporeni, Ungheni recolta medie de grâu nu depășește 500 kg per hectar, iar roada medie pe țară, conform calculelor prealabile, nu va depăși 1,5 tone la hectar. Totodată, culturile de floarea soarelui și porumb sunt, la fel, puternic afectate de secetă în marea majoritate a raioanelor. În majoritatea regiunilor țării agricultorii suportă pierderi enorme și sunt în pragul disperării. În mai multe cazuri fermierii nu mai au posibilitatea să achite plățile pe arendă cu cantitățile de grâu prestabilite și se află în incapacitate de plată față de bănci și furnizorii de inputuri. Insolvența ramurii nu este doar predictibilă în aceste momente, ci deja în proces de instaurare. Totul se produce pe fundalul inacțiunilor crase ale coaliției PSRM-PD. În aceste condiții Platforma DA susține revendicările justificate ale producătorilor agricoli revoltați și conștientizează plenar motivele obiective ale protestelor agricultorilor din raioanele Ștefan Vodă și Căușeni. Regretăm enorm că toate inițiativele formațiunii noastre privind sprijinul sectorului agrar în contextul calamităților naturale din acest an au fost respinse cu iresponsabilitate și aroganță. În contextul situației catastrofale survenite în sectorul agrar din Republica Moldova, Platforma DA cere imperios președintei Parlamentului să convoace ședința extraordinară a legislativului pentru examinarea proiectelor de legi privind declararea vacanței fiscale pentru agricultorii afectați, restabilirea cadrului legislativ pentru eliberarea certificatelor de forță majoră și realocarea pe interiorul bugetului de stat a cel puțin 200 mln lei pentru compensarea pierderilor fermierilor. În cazul în care doamna Greceanîi nu va convoca ședința extraordinară în următoarea săptămână, deputații Platformei DA vor veni cu inițiativa convocării ședinței Parlamentului prin solicitarea a cel puțin 1/3 din deputați, așa cum prevede legea. Posted by Andrei Nastase on Monday, 27 July 2020

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: