image
Sursa foto: Jurnal.md

După ce a fost lăsat să participe la anularea alegerilor cu mandatul EXPIRAT, deputații au votat demisia unui magistrat CSJ

Parlamentul a acceptat demisia judecătoarei Curții Supreme de Justiție, Iuliana Oprea, care a atins plafonul limită de activitate de 65 de ani.

Chiar dacă avea mandatul expirat încă din aprilie, magistrata a participat la judecarea cererii primarului ales, Andrei Năstase, privind recuzarea a completului Druță, Gafton și Burduh. Cererea a fost respinsă, iar completul de judecători a luat decizia irevocabilă privind anularea alegerilor din Chișinău.

Cererea de demisie a Iulianei Oprea a fost acceptată încă pe 17 aprilie de plenul Consiliului Superior al Magistraturii. Între timp aceasta și-a continuat activitatea, judecând mai multe cauze.

Participarea Iulianei Oprea la procesul de la CSJ, în care s-a decis invalidarea alegerilor, este una dintre încălcările invocate de preşedintele Platformei DA, Andrei Năstase, care ieri a depus o cerere privind rejudecarea cauzei și validarea alegerilor locale noi ale primarului general al municipiului Chișinău.

Iuliana Oprea activează în sistem de 36 de ani, fiind numită în funcție la 20 iunie 1982. Aceasta și-a început cariera de magistrat la Judecătoria Anenii Noi, iar după opt ani a fost numită președintă a instanței respective. Ulterior a activat la Judecătoria Buiucani din capitală. Alți patru ani, între 1996-2000, a fost judecătoare la Curtea de Apel Chișinău. A avansat în funcția de judecător-asistent la Curtea Supremă de Justiție, iar din 2004 până în prezent este magistrată la instanța supremă de justiție.

Potrivit Ziarului de Gardă, judecătoarea Iuliana Oprea a făcut parte din completul de judecată care au obligat statul să transfere companiei Basconslux SRL peste 14 milioane de lei pentru demolarea Stadionului Republican. Deși, Colegiul Disciplinar a decis sancționarea cu mustrare aspră a patru judecători de la CSJ, inclusiv pe Iuliana Oprea, Consiliul Superior al Magistraturii a scutit magistrații de pedeapsă.

În perioada mandatului magistratei la CSJ, familia a intrat în posesia a 11 terenuri intravilane și extravilane.

Familia Oprea are în proprietate o casă de locuit de 52 m.p. din 1985, o vilă de 35 de m.p. din 2006, a cărei valoare ar fi de 42 320 de lei și o altă casă, de 54 m.p., despre care susține că valorează 35 803 lei. Din 2016, magistrata a intrat în posesia unui apartament de 86 m.p., iar anul trecut a devenit proprietara unui apartament de 86,5 m.p., cu o valoare de 624 340 de lei, obținut în urma unui contract de investiții în construcții, potrivit Ziarului de Gardă.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: