image
Sursa foto: jurnal.md

Marea Britanie refuză extrădarea cetățenilor RM din cauza condițiilor de detenție proaste, marcate de violență și extorcări

Asociația Promo Lex informează că biroul de avocați din Londra, Bindmans LLP a acționat pentru Andrian Tabuncic, unul dintre recurenți, în cadrul procedurilor în fața Înaltei Curți în cauza Tabuncic & Coev / Moldova. Extrădarea lui Tabuncic a fost solicitată de RM și a fost contestată cu succes de Bindmans pe motiv că a constituit o încălcare a drepturilor sale de a nu suferi tratamente sau pedepse degradante. Curtea, formată din LJ Stuart-Smith și judecătorul Holgate, a admis apelul, și a constatat că ordinele de extrădare trebuie anulate.

Avocații din Londra au constatat în baza probelor administrate că sistemul penitenciar moldovenesc este condus de o puternică subcultură criminală, care este tolerată de autoritățile penitenciare. Curtea divizionară a acceptat probele Comitetului european pentru prevenirea torturii (CPT) conform cărora această problemă rămâne la fel de „acută ca oricând” și a condus la faptul că deținuții au fost supuși la extorcare, violență și perioade prelungite de izolare arbitrară.

Acesta a constatat că problemele violenței între prizonieri erau „endemice”. Moldova a oferit asigurări că, dacă ar fi extrădat, Tabuncic va fi reținut în celulele conforme cu articolul 3 și va fi protejat de violența altor deținuți.

Pe baza celor de mai sus și pe baza dovezilor obținute cu privire la încălcările „substanțiale” ale asigurărilor acordate primului individ extrădat din Marea Britanie în Moldova, Curtea Divizionară a constatat că asigurările date în legătură cu Tabuncic nu pot fi acceptate pentru că Republica Moldova nu le respectă.

În hotărârea sa, dată la 14 mai, Curtea Divizionară a concluzionat că:

„Sistemul de extrădare aplicat de instanțele din această jurisdicție se bazează pe încredere și respect reciproc. Eșecul pârâtului, în cazul dat, Guvernul rm, de a furniza orice informații admisibile ca răspuns la aspectele ridicate de recurenți este o chestiune de reală de îngrijorare. Afirmațiile făcute de Republica Moldova în cazurile viitoare vor trebui examinate foarte atent”.

Asociatul Bindmans LLP, Jessica Skinns, care l-a reprezentat pe Andrian Tabuncic a menționat că această hotărâre arată clar că există probleme foarte reale cu privire la condițiile de detenție din Republica Moldova și, în special, la cele care decurg din violența dintre prizonieri.

„Această hotărâre poate avea un impact mai larg asupra altor cazuri de extrădare a Republicii Moldova. Este probabil ca Moldova să fie obligată să ofere asigurări actualizate în continuare în aceste cazuri, care, fără îndoială, vor fi examinate de instanțele inferioare cu „o atenție deosebită”. Rămâne de văzut dacă astfel de decizii și critici judiciare din partea Regatului Unit au vreun impact material asupra condițiilor îngrozitoare pentru deținuții din Moldova.”

Problema violenței în penitenciare este una tot mai îngrijorătoare în Republica Moldova. Asociația Promo-LEX a asistat și asistă deținuți, victime ale violenței între deținuți și subculturii în penitenciare. Avocații Promo-LEX informează că sunt în proces de documentare și a altor cauze grave legate de subcultura penitenciară și violența între deținuți.

Citeşte mai mult despre

comentarii: