image
Sursa foto: profitconfidential.com

Banca Mondială estimează o scădere drastică a economiei RM în 2020; Care sunt prognozele pentru anul viitor

Economia Republicii Moldova va înregistra o scădere de 7,2 la sută în 2020. Sunt noile prognoze anunțate astăzi de Banca Mondială. „COVID-19 a înrăutățit drastic perspectivele Moldovei; estimăm o contracție a economiei în 2020 de o magnitudine nemaivăzută de la marea recesiune globală din 2009”, spun experții instituției financiare internaționale.

Pentru 2021, Banca Mondială estimează o creștere economică de 3,8 la sută și asta în cazul unor condiții mai favorabile în urma dezvoltării de vaccinuri.

Pierderile asociate cu câștigurile salariale și scăderea remiterilor din cauza carantinei în Moldova, dar și la principalii săi parteneri economici, vor afecta negativ gospodăriile casnice.

Banca Mondială anticipează că nivelul sărăciei va crește cu un punct procentual în acest an până la circa 13 la sută.

O mare parte din activitățile investiționale a fost amânată sau anulată din cauza incertitudinii. Cererea globală astenică, în combinație cu seceta din acest an, vor constrânge exporturile. Pe de altă parte, din cauza consumului anemic pe tot parcursul anului, și importurile se vor contracta; în rezultat contribuția exporturilor nete va fi pozitivă.

În ceea ce privește producția, Banca Mondială se așteaptă ca această combinație dintre pandemie și secetă extremă să afecteze majoritatea sectoarelor economiei.

Potrivit prognozelor, în 2021 încrederea consumatorilor și a investitorilor se va redresa pe fundalul stabilizării remiterilor, creșterii salariilor publice și a poziției monetare acomodative. De asemenea, se așteaptă ca majoritatea sectoarelor să-și revină, deși Banca Mondială estimează că nivelul anului 2019 va fi atins doar în 2022. Sectorul agricol își va reveni puternic după recolta slabă din acest an.

Se preconizează că inflația medie va înregistra valori sub nivelul de 5% al țintei pe parcursul anilor 2020-2021, dar va crește pe măsură ce redresarea se intensifică.

Banca Mondială mai atrage atenția că recuperarea fragilă se bazează nu doar pe condiții favorabile legate de lansarea cu succes a vaccinului, ci și de capacitatea autorităților de a înainta cu măsuri de politici structurale pe termen lung în paralel cu implementarea masurilor de redresare a economiei.

„Având în vedere nevoile de finanțare sporite, determinate de o povară tot mai mare a salariilor și a transferurilor sociale, este esențial de asigurat eficiența fiscală și accesul la finanțare externă. Agenda nefinalizată a reformei justiției și a guvernanței, împreună cu o amprentă mare a statului în economie, reprezintă impedimente structurale importante”, se spune în raport.

Reformele din sectorul financiar nebancar, reglementările concurențiale și de prețuri, combaterea corupției și asigurarea statului de drept, precum și consolidarea productivității sunt esențiale pentru reziliența sectorului privat, redresarea economică durabilă și trecerea la o nouă paradigmă de creștere, mai atenționează Banca Mondială.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: