image
Sursa foto: AUR

Expert: Experimentul AUR scoate la iveală toate hibele RM; CEC, sesizată că nu au acces la votanții din stânga Nistrului

Campania electorală pentru alegerile parlamentare anticipate scoate de la naftalină toate hibele mai noi și mai vechi ale Republicii Moldova. Una dintre acestea este participarea locuitorilor din regiunea transnistreană la alegeri. Nimeni nu pune la îndoială că cetățenii moldoveni domiciliați în stânga Nistrului trebuie să aibă posibilitatea să participe la alegerile naționale. Totuși, există un șir de probleme, create de liderii transnistreni, care îngreunează participarea cetățenilor din regiune la alegeri. Printre impedimente figurează neadmiterea deschiderii secțiilor de votare în stânga Nistrului și îndoctrinarea propagandistică extrem de agresivă a cetățenilor împotriva Republicii Moldova. În aceeași ordine de idei, pentru ca efectul spălării pe creier să nu fie cumva afectat, concurenților electorali, înregistrați de Comisia Electorală Centrală (CEC) a Republicii Moldova, le este interzisă comunicarea directă cu alegătorii din stânga Nistrului, reiterează comentatorul politic Victor Pelin într-un editorial pentru IPN.

Comentatorul precizează că „experimentul” realizat de AUR, care încearcă să-și facă campanie în rândul locuitorilor din stânga Nistrului scoate la iveală ceea ce era de așteptat – militarii transnistreni nu au permis intrarea autocarului cu candidații formațiunii în stânga Nistrului.

În astfel de circumstanțe, AUR a sesizat CEC pe motiv că i-a fost îngrădit dreptul de a comunica cu alegătorii.

„ Într-adevăr, oriunde există cetățeni moldoveni, de la Tokio la Vanсouver, concurenții electorali înscriși în campania electorală pot să se întâlnească liber cu alegătorii, excepție fiind malul stâng al Nistrului. În astfel de circumstanțe sesizarea AUR e cât se poate de oportună. Mai ales că liderul filialei moldovenești a Clubului de la Isborsk, adică a frontului imperialist rusesc, deputatul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) Bogdat Țîrdea, a dezvăluit auditoriului rusesc planul BECS de a câștiga alegerile parlamentare cu suportul voturilor din Transnistria: „Rezultatele finale ale alegerilor depind de participarea moldovenilor din Rusia și Transnistria. În Rusia sunt 17 secții de votare, înmulțim cu 5, respectiv ar putea participa 70-80 mii. În Transnistria sunt 200 mii de cetățeni, și vom face totul pentru a le asigura condiții pentru a vota”. Așa arată calcule optimiste ale BECS pe fundalul imposibilității celorlalți concurenți electorali de a face campanie în stânga Nistrului”, constată editorialistul.

Victor Pelin a concluzionat că cetățenii moldoveni din stânga Nistrului trebuie tratați cu respect, asigurându-li-se toate drepturile, inclusiv cel de a vota la alegerile naționale. În același timp, este inacceptabilă practica de mituire a alegătorilor în timpul transportării lor organizate la secțiile de votare.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: