image
Sursa foto: Profimedia Images

O primă navă rusească plină cu cereale a părăsit fostul port ucrainean ocupat de la Berdiansk

O primă navă încărcată cu 7.000 de tone de cereale, sub protecţia marinei ruse, a părăsit portul ucrainean Berdiansk, ocupat de Rusia, au anunţat joi noile autorităţi locale instalate de Moscova, informează AFP.

„După o pauză de mai multe luni, o primă navă pentru transportul mărfurilor a părăsit portul comercial Berdiansk, 7.000 de tone de cereale pleacă spre ţările prietene”, a anunţat pe contul său din Telegram şeful administraţiei proruse din regiune, Evgheni Baliţki, informează Agerpres

Securitatea cargoului este asigurată de nave şi vedete de la baza militară din Novorossiisk a Flotei Rusiei din Marea Neagră, a adăugat oficialul rus.

Ucraina acuză de săptămâni bune Rusia că îi fură recoltele de grâne din regiunile ocupate de armata rusă în sudul Ucrainei pentru a le vinde ilegal unor ţări străine. Moscova neagă orice fel de furt în acest sens.

Berdiansk, port la Marea Azov, a fost ocupat fără a fi distrus de armata rusă încă din primele săptămâni ale invaziei ruse în Ucraina. Acesta este situat în regiunea Zaporojie, în mare parte ocupată de Rusia, la fel ca regiunea vecină Herson.

Războiul declanşat de Moscova împotriva Ucrainei la 24 februarie riscă să provoace o criză alimentară de amploare mondială, Ucraina - un important exportator internaţional de cerele - nu îşi poate exporta recoltele din porturile pe care încă le mai controlează.

Rusia declară că va lăsa să plece navele ucrainene încărcate cu produse alimentare dacă armata ucraineană deminează căile sale maritime.

Kievul refuză de teama că armata rusă va profita de aceasta pentru a lansat un atac asupra coastei ucrainene de la Marea Neagră, în contextul în care a pierdut deja controlul asupra coastei sale la Marea Azov. Rusia la rândul său nu mai poate să-şi exporte producţia agricolă, ca urmare a sancţiunilor impuse de Occident ca represalii pentru războiul declanşat împotriva Ucrainei.

comentarii: