image
Sursa foto: inp.md

Moldova 1 a redevenit televiziunea Guvernului; „Și-au înfipt ghearele în audiovizualul public și nu mai vor să le scoată”

Petru Macovei: „Politicienii și-au înfipt ghearele în audiovizualul public și nu mai vor să le scoată”.

Săptămâna trecută, în plenul Parlamentului deputatul ACUM Igor Grosu a declarat că televiziunea națională, Moldova 1, a devenit parte a holdingului lui Igor Dodon, solicitând audierea în legislativ a conducerii companiei.

„Matematica ne arată din noiembrie 2019 până la începutul lunii februarie o apariție de 15 ori a politicienilor la televiziunea națională, doar în două cazuri au fost vorba despre apariția politicienilor din opoziție, în rest Dodon, Chicu, Usatâi, Pușcuță, iar Dodon, iar Chicu, Ceban și așa mai departe. Lucrurile de la sine sunt clare, această televiziune, în contextul politic nou, s-a transformat într-o televiziune obedientă a Partidului Socialiștilor. Nu ar fi nicio problemă dacă această televiziune nu ar fi plătită din banii cetățenilor. Nu avem nimic împotriva holdingului NTV sau Primul în Moldova, care îl elogiază pe Dodon de dimineață până seara pe banii pe care unele dosare spun că vin din afară. Dar ce treabă are acest partid să fie elogiat din banii contribuabililor? Noi, deputații, o să cerem trei lucruri, un audit al instituției de către Curtea de Conturi, o audiere în Parlament a conducerii companiei Teleradio Moldova, cum ei își urmează politica editorială și evaluarea concursurilor care au avut loc în grabă după ce a fost debarcat guvernul Sandu”, a menționat deputatul, în legislativ.

În ultimii patru ani, televiziunea Moldova 1 a fost televiziunea puterii

Directorul executiv al Asociației Presei Independente, Petru Macovei, a declarat pentru Jurnal.md că nu este nimic nou, nu s-a întâmplat nimic ieșit din comun, pentru că televiziunea publică în ultimii patru ani cu numai televiziune publică nu este și că acum a redevenit o televiziune a guvernului, cu excepția perioadei când Guvernul a fost condus de Maia Sandu și atunci era o televiziune antiguvern, menționează Macovei.

„În celelalte perioade - și pe timpul guvernării Partidului Democrat, și acum - această televiziune este una a puterii. Televiziune care nu știu de ce își atribuie biroul de propagandă al partidului care se află la guvernare. De aceea le dau dreptate colegilor jurnaliști și altor persoane care sunt revoltate de faptul că politica editorială a televiziunii Moldova 1 este una care mai puțin urmărește interesul public și mai degrabă urmărește să justifice anumite acțiuni ale partidului de guvernământ. În cazul dat este vorba de PSRM, chiar dacă guvernarea este așa-zis tehnocrată”, punctează Petru Macovei.

„Solicitarea deputaților de a audia în parlament conducerea Moldova 1 depășește cadrul legislativ”

Macovei susține că solicitarea audierii în Parlament a conducerii televiziunii publice Moldova 1 depășește cadrul legislativ și că de acest lucru ar trebui să se ocupe Consiliul de Supraveghere a „Teleradio-Moldova”.

„Noi avem o mare problemă, avem pe hârtie Consiliul de Supraveghere, iar în realitate avem niște persoane care primesc bani din impozitele pe care noi cu toții cu regularitate le plătim. Oamenii aceștia, cu unele mici excepții, nu pot să rezolve probelma în sine. Președintele Consiliului de Supraveghere este un dezastru și demisia de onoare i-a fost cerută lui și întregii componențe în repetate rânduri de către societatea civilă, dar iată că ei se simt foarte confortabil în funcțiile în care sunt”, menționează Petru Macovei.

„100 de milioane de lei anual pentru ca să fie întreținută această structură de agitație politică”

Petru Macovei mai spune că soluția ar fi demisia de onoare a conducerii și a membrilor de supraveghere și selectarea unor persoane care înțeleg că televiziunea publică nu este televiziunea Guvernului, nici a Parlamentului, dar este o televiziune a publicului.

Dacă acest lucru nu se va întâmpla, atunci nu mai are rost din bugetul de stat să se plătească peste 100 de milioane de lei anual pentru ca să fie întreținută o altă structură de agitație politică.

„Este o problemă de sistem și această problemă constă în faptul că politicienii cum și-au infipt ghearele în audiovizualul public și au înțeles care sunt beneficiile nu mai vor să le scoată, pentru a putea spăla creierii cetățenilor. Jurnaliștii de la Moldova 1 încearcă să le sufle în borș celor care sunt la guvernare și este trist pentru că în acestă televiziune s-au investit sute de mii de euro din asistența străină. S-au făcut traininguri peste traininguri cu jurnaliștii de acolo și sunt convins că unii jurnaliști de acolo știu să-și facă meseria profesionist, însă conducerea acestei televiziuni îi împedică”, punctează Petru Macovei.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: