image
Sursa foto: Privesc.eu

Candu, un nou atac asupra Parlamentului European: „S-ar putea ca noul legislativ să nu aibă nevoie de asistență de la UE”

Președintele Parlamentului de la Chișinău, Andrian Candu, a debordat din nou de atacuri în adresa Parlamentului European, calificând rezoluția în urma căreia a fost suspendată asistența macrofinanciară pentru Republica Moldova drept una cu caracter electoral.

Mai mult, Candu susține că noul Parlament de la Chișinău s-ar putea să nu mai acceseze asistența macrofinanciară din partea UE, care este acordată doar cu condiția implementării mai multor reforme.

„Parlamentul European este un exponent politic al unor forțe politice. Consider că acea rezoluție a Parlamentului European este una cu caracter politic, inclusiv electoral. Nu ține cont de cifre și nu e un rezultat al unei evaluări profesioniste. Consider că relația cu UE trebuie să se bazeze pe dimensiunea politică, să se bazeze pe relațiile tehnice și profesioniste”, a declarat Adrian Candu în cadrul conferinței de bilanț a activității Parlamentului de legislatura a XX-a.

„Asistența macrofinanciară din partea UE înseamnă în mare parte împrumut, dacă îndeplinim anumite condiții. Noi am ajuns prin reformele implementate să avem creștere economică și bugetară de peste 15 miliarde de lei exces în buget. Ceea ce înseamnă să nu avem nevoie de bani împrumutați. S-ar putea ca noul Parlament să nu aibă nevoie de asistența macrofinanciară și să ne bazăm pe altă relație cu UE, FMI, Banca mondială sau alți parteneri”, a adăugat Candu.

Amintim că ambasadorii UE au aprobat pe 15 iunie 2017 acordul privind acordarea asistenţei macro-financiare de 100 de milioane de euro pentru RM. Astfel, circa 60 de milioane de euro trebuiau oferiţi sub formă de credit, iar alte 40 de milioane în calitate de grant.

UE a schimbat însă retorica după ce alianţa tacită PD-PSRM au modificat abuziv sistemul electoral cu doar un an înainte de alegeri. Astfel, asistenţa financiară a fost condiţionată de respectarea avizului Comisiei de la Veneţia privind legea electorală, dar şi de implementarea mai multor reforme cerute de-a lungul ultimilor ani.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: