image
Sursa foto: Profimedia

Putin a fost învins! Astăzi este cel mai urât om de pe planetă

După 4 zile de război, Putin a pierdut. Este clar că planurile sociopatului aciuat în Palatul de la Kremlin de a lua Ucraina și întreaga lume prin surprindere în maximum 48 de ore au eșuat. Rușii au sperat că Ucraina e slabă și speriată, iar că Occidentul este dezbinat.

Și dacă, într-adevăr, în primele 24 de ore, decisive în astfel de conflicte disproporționate ca raport, părea că Ucraina va ceda rapid, lucrurile s-au schimbat decisiv din a doua zi de conflict, când militarii din țara vecină au început să obțină victorii impresionante și practic să nu permită înaintarea invadatorilor.

De altfel, declarația de presă de vineri a lui Putin, în care cu o față contorsionată de ură i-a numit pe liderii Ucrainei drept „o bandă de drogați și naziști”, încercând să se gudure pe lângă militarii ucraineni, cărora le-a transmis că vrea să negocieze direct cu ei, a arătat clar starea de disperare în care a ajuns cel mai urât om de pe planetă în acest moment.

Recunosc că mi-a fost teamă pentru Ucraina după acea declarație, pentru că țara vecină urma a fi atacată și mai crâncen. S-a întâmplat, dar iată că și după alte 48 de ore, vecinii noștri rezistă mai mult decât admirabil, iar imaginile cu victoriile lor în Kiev și Harkov sunt emoționante și entuziasmante.

Această opoziție uimitoare a Ucrainei a fost decisivă în a sensibiliza întreaga lume. Am văzut marșuri de solidarizare în practic fiecare țară europeană și toată lumea civilizată.

Dacă în primele două zile existau anumite reticențe cu privire la sancțiunile impuse Moscovei, țări ca Ungaria, Germania sau Cipru ezitând în a se ralia celor mai dure măsuri, lucrurile s-au schimbat rapid. Presiunea publică asupra liderilor acestor țări, i-a făcut să uite de relațiile mai apropiate pe care le aveau altă dată cu Putin sau de interesele economice ale statelor pe termen scurt și să recurgă inclusiv la excluderea din Swift.

Foarte dur a lovit și blocarea spațiului aerian de către toate statele membre UE de pe flancul estic pentru companiile rusești. Astăzi, pentru a ajunge în Europa, companiile rusești mai au doar un mic coridor prin Marea Baltică, iar majoritatea zborurilor au și fost deja anulate.

Pe plan sportiv, Putin a pierdut organizarea finalei Ligii Campionilor la Sankt-Peterburg, iar apoi și cursa de Formula 1 de la Soci. Ambele, în niște complexe sportive care au costat împreună miliarde de dolari și cu care sociopatul de la Kremlin se mândrea.

Apoi UEFA a anunțat că urmează să renunțe la contractul cu Gazprom, iar Polonia și Suedia, că nu vor juca împotriva Rusiei în barajul pentru Campionatul Mondial. Așadar, Rusia are șanse practic nule să mai ajungă la cel mai important eveniment sportiv din acest an, desfășurat în Qatar.

Ieri și astăzi, pe marile stadioane de fotbal ale lumii, cu zeci de mii de spectatori în tribune și zeci de milioane în fața televizoarelor, am asistat la alte elemente mobilizatoare de solidarizare cu Ucraina.

Astfel, astăzi practic în toată lumea, cel puțin cea civilizată și democratică, se cunoaște că Putin este un agresor, un invadator care și-a pierdut mințile. Că mii de oameni, printre care civili și copii, sunt uciși din cauza psihozei în care a intrat. Că alte sute de mii, milioane în curând, sunt refugiați, pe drumuri în Moldova, România, Polonia, Ungaria sau Slovacia. Întreaga lume a asistat la lacrimile a sute de mii de femei și copii, provocate de Putin.

Și toate acestea nu puteau rămâne fără răspuns. Occidentul este tot mai mobilizat și recurge la sancțiuni foarte dure economice. Iar în același timp, arme performante și de ultimă generație ajung la eroii din Ucraina.

Este doar o problemă de timp până se va forma și un detașament internațional de elită care să lupte alături de ucraineni, după ce Zelenski a făcut un apel în acest sens. Sunt convins că militarii de carieră din întreaga lume, văzând eroismul ucrainenilor întru apărarea nu doar a țării lor, ci a Europei și a lumii democratice, se vor alătura luptei.

Indiferent de cât de mult va avansa în Ucraina, indiferent de cât de mult va dura războiul, Putin a pierdut deja. Chiar dacă ar avea mici succese pe front pe termen scurt, acestea se vor spulbera cel mult pe termen mediu.

Putin astăzi este cel mai urât om de pe Pământ. Iar Zelenski este cel mai apreciat și admirat politician din lume. Prin nebunia sa, Putin a făcut ultimul pas spre izolarea totală în lume. Adevărata sa față este văzută astăzi la nivel global. Este un paria pentru toți. Și nu mai are nicio șansă de reabilitare.

Că va mai domni câteva luni sau poate câțiva ani în Rusia, o va face într-o țară izolată, sărăcită și care ușor-ușor va înțelege ce se întâmplă și se va întoarce împotriva lui. Sfârșitul lui Putin a început la în dimineața zilei de 24 februarie a anului 2022.

Alex Cozer

Noutăţile partenerilor

comentarii: