image
Sursa foto: Jurnal.md

BNM reduce rata de bază: „Coronavirusul ar putea afecta și evoluția investițiilor în Republica Moldova”

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei a decis cu vot unanim să reducă cu un punct procentual rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt, de la 5,5 la sută până la 4,5 la sută anual.

Totodată, au fost diminuate ratele de dobândă la creditele și la depozitele overnight cu un punct procentual, până la 7,5 la sută și, respectiv, 1,5 la sută anual.

„Decizia a avut la bază evaluările evoluțiilor recente și informațiile macroeconomice din mediul intern și extern, considerând riscurile și incertitudinile la nivel global cauzate de repercusiunile coronavirusului asupra economiei mondiale și regionale. La această etapă, răspândirea coronavirusului induce surse suplimentare de presiuni dezinflaționiste asupra nivelului prețurilor de consum”, își explică BNM decizia.

Potrivit băncii centrale, incertitudinea asociată coronavirusului din activitatea investițională la nivel global și regional, precum și o posibilă distorsionare a canalelor de distribuție ar putea afecta și evoluția investițiilor în Republica Moldova.

„Astfel, decizia BNM de relaxare a politicii monetare este orientată spre susținerea cererii agregate care, în limitele mecanismului de transmisie, se va propaga prin mai multe canale, inclusiv cel de creditare”, se mai arată în comunicatul BNM.

În perioada imediat următoare, Banca Națională dă asigurări că va monitoriza cu precauție riscurile externe și interne asociate procesului inflaționist și evoluțiile economiei globale și naționale. La necesitate, va fi examinată oportunitatea convocării unei ședințe extraordinare de politică monetară, măsură aplicată deja de alte bănci centrale.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: