image
Sursa foto: privesc.eu

Maia Sandu: Regimul din RM vinde cetățeni turci contra unor proiecte care să satisfacă poftele lui Dodon și celor din PD

Cei șapte cetățeni turci au fost sechestrați și deportați ilegal din Republica Moldova. În acest mod, regimul de la Chișinău a satisfăcut solicitările regimului Erdogan care comite abuzuri în raport cu drepturile omului. Declarațiile au fost făcute de către liderul PAS, Maia Sandu, în cadrul unei conferințe de presă, care a anunțat că vor fi făcute demersuri internaționale pentru sancționarea celor implicați în executarea ordinului de deportare.

„Regimul de la Chișinău a sechestrat șapte cetățeni turci după care i-a deportat ilegal. Sunt șapte oameni care de mai mulți ani lucrează în rețeaua de licee Orizont. Acești oameni au fost sechestrați în mod ilegal și au fost deportați în Turcia la solicitarea lui Erdogan care este cunoscut pentru acțiunile sale abuzive, pentru încălcările pe care le comite în raport cu drepturile omului. Regimul Erdogan consideră că educația este cel mai mare pericol pentru regimul pe care l-a construit în Turcia, regim autoritar, nedemocratic. Regimul de la Chișinău nu rămâne în urmă și satisface solicitările lui Erdogan”, a spus Maia Sandu.

„Ne-a surprins acest abuz al autorităților de la Chișinău. Existau îngrijorări că vor fi închise aceste școli. Întotdeauna m-am pronunțat împotriva închiderii școlilor. În perioada când eram ministru al Educației au venit solicitări prin intermediului Ministerului de Externe din RM, solicitări venite de la Ankara prin care se cerea închiderea acestor școli. Am răspuns că instituțiile de învățământ sunt reglementate de legislația națională și atât timp cât legislația nu e încălcată, școlile nu vor închise. Guvernarea de la Chișinău a mers dincolo de asta, a pus în pericol viața unor oameni”, a adăugat Maia Sandu.

Mai mult, liderul PAS a menționat că „presiuni din partea regimului de la Ankara au fost puse pe mai multe țări, pentru a extrăda oameni care lucrează în instituții de învățământ, dar nicio țară civilizată nu s-a conformat acestor cerințe. Doar regimul de la Chișinău vinde cetățeni ai Turciei contra unor proiecte care să satisfacă poftele președintelui RM și poftele celor din PD”.

Totodată, juristul Partidului Acțiune și Solidaritate, Sergiu Litvinenco, a explicat de ce deportarea cetățenilor turci este ilegală: „Regimul a încălcat convențiile internaționale cu privire la drepturile omului, dar și legile naționale. Regimul s-a bâlbâit mai multe zile pentru a ne spune ce procedură legală a fost aplicată în raport cu cei șapte cetățeni. Inițial, au spus că este vorba despre declararea persoanei indezirabile și expulzare, însă această decizie se ia de Biroul Migrație și Azil. Această instituție a confirmat că nu a participat la această operațiune”.

„În cazul expulzării de asemenea nu s-a respectat legea. Conform legii, expulzarea are loc în temeiul unei decizii judecătorești și se pune în aplicare de Biroul Migrație și Azil. Încă trei lucruri care dau peste cap. Atât la declararea unei persoane indezirabile, cât și la expulzare nu trebuia să fie implicate Serviciile Secrete din Turcia. Pe 6 septembrie presa de stat din Turcia a relatat despre o operațiune de succes din parte celor două regimuri. De facto, a avut loc o extrădare contrar prevederilor actelor internaționale. Regimul de la Chișinău a urcat forțat aceste persoane într-un avion și le-au trimis în Turcia. Regimul s-a îngrijit să pună la dispoziție și un avion. Ce fel de proceduri au fost aplicate”, a adăugat Sergiu Litvinenco.

„Cinci persoane erau solicitante de azil. Conform actelor naționale și internaționale, în aceste cazuri persoanele nu pot fi deportate în țările de reședință. Regimul de la Chișinău a justificat că solicitările de azil au fost respinse, însă persoanele nu au cunoscut despre acest fapt. E o problemă și cum au fost scoase din țară aceste persoane, fără acte. Aceasta vorbește despre o complicitate criminală din partea mai multor instituții”, a mai explicat juristul.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: